Pintér Sándor vonja vissza a közfoglalkoztatottakról szóló javaslatot!

Komjáthy Imre, az MSZP elnökségi tagja, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke, aki Nyakó Istvánnal, a szakszervezet társelnökével tartott sajtótájékoztatót kedden Budapesten, azt mondta, a törvényjavaslattal "modernkori rabszolgaságot" vezetnének be, és még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnének a közmunkások.

A sajtótájékoztatón - az MTI-nek megküldött hanganyag szerint - Komjáthy Imre kijelentette: eleve kevesebb jogbiztonság, munkabér, szabadság és döntési lehetőség jellemzi a közfoglalkoztatottak világát a munkaerőpiachoz képest, de a mostani javaslattal még nehezebbé tennék az életüket.

Szerinte a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium a javaslattal a "fideszes oligarcháknak és a nagygazda barátaiknak" akar olcsó munkaerőt biztosítani.

Nyakó István azt mondta, a korábbi hírek alapján először jó előterjesztésnek tűnt, hogy 120 napra a közmunkásoknak engedélyezik a nyári idénymunkát. Hozzátette: aztán "jött az orrba vágás", amikor kiderült, hogy a polgármester jelöli ki a vállalkozók által lejelentett létszámigény alapján, kiknek kell részt venniük a munkában.

Arra hívta fel a figyelmet, nincs munkaalkalmassági vizsga, a közmunkásoknak "korukra, nemükre, betegségükre való tekintet nélkül" kijelölhetőek az idénymunkákra. A javaslat bérplafont is meghatároz - mondta -, ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági vállalkozók "általában" a lehető legkisebb összeget - a minimálbér szerinti napidíjat - fizetik majd a közfoglalkoztatottaknak.

Akik pedig nem fogadják el a "modernkori rabszolga-kereskedelemnek", a közmunkás napszámosok adásvételének ezt a formáját, három hónapra minden ellátásukat elveszítik - tette hozzá.

Azt mondta, arra kérik a szakszervezeteket, a kormánnyal folytatott tárgyalásokon "forszírozzák", hogy mindezt ne lehessen megtenni. Szavai szerint a kormány így akarja gazdaságpolitikáját a szegény munkavállalók terhére és béréből finanszírozni.

Az országgyűlési képviselőket arra szólította fel, hogy a törvényjavaslatot ebben a formában ne fogadják el, míg a belügyminisztert arra, hogy kezdjen tárgyalásokat a szakszervezetekkel.

A közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el, illetve a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg.