Belföld | szélsőjobb rendőrség
2012. augusztus 27. 15:49

Pintérnek és Vonának is bocsánatot kellene kérnie

Harangozó Tamás hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a szombati csókakői akció alkalmas volt a rendőrség lejáratására, ezért belső vizsgálatot kell lefolytatni, hogy kiderüljön, milyen operatív munka előzte meg az intézkedést, illetve hogy "melyik rendőri vezetőnek jutott eszébe megszállni egy teljes falut".
    
Véleménye szerint azonban a történtekért nem csak Pintér Sándor belügyminiszternek kell bocsánatot kérnie a csókakőiektől és a rendőri állomány tagjaitól. Azt mondta, bocsánatkéréssel tartozik a Jobbik és Vona Gábor pártelnök is, amiért "szándékosan nevetség tárgyává akarták tenni a rendőrséget".
    
A szocialista politikus úgy fogalmazott, szégyen, hogy a Jobbik a rendőrség megalázásával akart az újságok címoldalára kerülni.
    
A rendőrség szombaton műveleti körzetté nyilvánította a Fejér megyei Csókakőt, mert - Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint - a megyei rendőr-főkapitányság úgy tudta, hogy ott be nem jelentett rendezvény megtartására készülnek.

Nem nyomoz a rendőrség

A földbérletpályázatok ügyében tett feljelentésének elutasításáról tájékoztatta a rendőrség az MSZP parlamenti frakcióját - közölte Harangozó Tamás, a képviselőcsoport helyettes vezetője hétfőn.

A politikus elmondta: a rendőrség a hűtlen kezelés gyanúja esetében arra hivatkozva utasította el a nyomozást, hogy a földalapkezelőt nem érte kár, hivatali visszaélés pedig azért nem történhetett a Nemzeti Nyomozó Iroda szerint, mert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet "nem végez közhatalmi, államigazgatási feladatot", munkatársai nem számítanak hivatalos személynek.

Harangozó Tamás a rendőrségi indoklást döbbenetesnek, arcpirítónak nevezte. Szerinte abból az következik, hogy "az állami földek kezelése a nemzeti együttműködés rendszerében magánügy", a visszásságok kivizsgálása pedig nem tartozik a rendőrség hatáskörébe.

"A kérdés az, hogy ez a határozat a kormánynak való megfelelési kényszer, a kirúgástól való félelem vagy direkt politikai utasítás" hatására született-e - jelentette ki a szocialista képviselő. Az MSZP erre és arra a kérdésre is választ vár a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén Pintér Sándor belügyminisztertől és Hatala József országos rendőrfőkapitánytól, hogy mostantól minden, "a Fidesz érdekeltségi körében tartozó korrupciós ügynek" ez lesz-e a vége.

Harangozó Tamás arra is kitért, a határozat öt nappal azután kelt, hogy a Belügyminisztérium bejelentette a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni, illetve gazdaságvédelmi osztályainak megszüntetését, a földügyben tett feljelentéssel pedig az utóbbinak kellett foglalkoznia.