Pofátlanul fölmarkolt prémiumok

A Blikk hétfőn írt arról, hogy havi fizetésük kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője, a legtöbbet, 19,2 millió forintot Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az állami cégek irányítói szinte kivétel nélkül pártkatonák, akik most "pofátlanul fölmarkoltak jó pár tucat millió forintot". Kifogásolta, hogy a legtöbb pénzt egy bankár kapta, de prémiumhoz jutott a Nemzeti Eszközkezelő vezetője is, míg a MÁV vezérigazgatója a vasutasnapi jutalom ezerszeresét vehette fel.

A szocialista politikus közölte, elvárják Rogán Antaltól, a Fidesz frakcióvezetőjétől - "aki annyi mindent el tud intézni, börtönbe tud vitetni közlekedési bűncselekménnyel vádolt embereket" -, hogy álljon ki az említett állami vállalatok székháza elé és követelje a prémiumok visszafizetését, és járjon el ugyanígy az önkormányzati cégeknél is.

A szocialista politikus a korrupcióellenes világnapon arról is beszélt: Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a 2010-es választási kampányban azt mondta, "az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak le fogjuk vágni a kezét".

Szanyi Tibor szerint azóta "a Fidesz prominensei vastagon belenyúlkáltak a közösbe, de nem látjuk a levágott kezeket". Annak ellenére sem, hogy "szinte nincs olyan állami nagyberuházás, ahol ne a Fidesz jól beazonosítható kegyeltjei vinnék el a tejfölt és a habot, a milliárdokat" - fogalmazott.

Az MSZP-frakció mind a 48 képviselője aláírta a feltételezett áfacsalások feltárását célzó vizsgálóbizottsági kezdeményezést - közölte továbbá Szanyi Tibor.