Belföld | fideszes földmutyi földbérletpályázat
2014. szeptember 15. 17:20

Polgári engedetlenség - petíció a kormánynak

Közös sajtótájékoztatón tiltakozott az MSZP és a Demokratikus Koalíció azért, mert a Hortobágyi Nemzeti Park területén meghirdetett pályázatok során állattartó gazdák veszítették el a korábban használt legelőiket.

Harangozó Gábor, a mezőgazdasági bizottság alelnöke arra emlékeztetett, hogy az előző ciklusban Kehi vizsgálat indult, miután a miniszterelnök is arról beszélt, hogy felmerült a visszaélések gyanúja.

A kormányfő azt ígérte, hogy a vizsgálat végéig senkivel nem kötnek szerződést, de ehhez képest "a Kehi vizsgálat sehol, tudjuk, hogy büntetőfeljelentésben érintett szereplőkkel szerződést kötöttek", a területen eddig legeltető gazdálkodók pedig föld nélkül maradtak - emelte ki. Hozzátette, hogy a gazdáknak szeptember 1-ig el kellett volna hagyni a területet, de polgári engedetlenséget hirdettek, nem hagyják el a legelőt és egy petíciót írtak az ügyben.

A DK-s Varju László azt mondta, másfél éve zajlik az a szégyenteljes folyamat, amelynek során gazdákat semmiznek ki a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A független képviselő hozzátette: nem egyedi az eset, mert az állam az országban több helyen is elveszi a földet azoktól, akik eddig művelték és odaadja a "haveri körükbe" tartozóknak.

Szilágyi László, a gazdák képviselője kijelentette: nem hagyják tönkremenni a gazdaságaikat. Varju László kérdésére azt mondta, a legelőterületek elveszítése körülbelül négyezer szarvasmarhát és ötezer juhot érint. Hozzátette, állami támogatást kérnek a takarmányozáshoz, de ha nem sikerül megoldást találniuk, akkor az állatokat valószínűleg le kell vágatni.

Tovább a petícióhoz >>>