Belföld | Janikovszky iskolabezárás
2011. május 20. 14:01

Politikai döntés született a Janikovszky bezárásáról

Mint elmondta: a városrész vezetése a pénteki döntésével négy helyi iskola közül kettőt "leradírozott" a térképről, ami egyértelműen politikai döntés volt.

A testületi vitában elhangzott, hogy az önkormányzat a bezárás indokául szakmai érveket nem tudott felsorakoztatni, hiszen az intézmények megszüntetésével néhány 10 millió forint megtakarítás érhető csak el.

A képviselő emlékeztetett, hogy az önkormányzat tavaly csaknem 750 millió forintból újíttatta fel a Janikovszky iskolát, de a többi, átalakításra vagy bezárásra ítélt iskolát is renoválták.

Egyelőre azt sem tudni, hogy mi lesz a kiüresedett épületekkel - tette hozzá.

Kispál Tibor szerint nem igaz az az érv sem, hogy csökken a gyermeklétszám, hiszen a kerületben élő 4000 iskolaköteles gyermek közül 2300 jár helyi iskolákba, tehát feladat nem a megszüntetés lenne, hanem az ide járók megtartása.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos elnökségének tagja a sajtótájékoztatón elmondta: a Janikovszky bezárásával a magyar közoktatás egy gyöngyszemét veszítettük el, kiváló pedagógiai programmal működött, amely kimondottan a hátrányos helyzetű diákokat segítette.

"Amit én látok az országban, hogy semmilyen koncepció nincs a közoktatásban, semmilyen finanszírozás nincs kitalálva, magukra vannak hagyva az önkormányzatok" - mondta. Szerinte azok zárnak be most iskolákat az országban, akik hatalomba kerülésüket megelőzően, nyolc éven át kizárólag "nemekre" építették a politizálásukat - tette hozzá.

Mint hangsúlyozta: ha ez a "rombolás" folytatódik a közoktatásban, az ország nem tud majd kijönni a válságból, hiszen az oktatás egy kitörési pont lehetne.