Belföld | Gripen stadionberuházások honvédség
2014. augusztus 12. 12:40

Politikai propagandára használták a honvédséget

Az MSZP véleménye szerint a honvédséget pártpolitikai propagandára használták, amikor a Honvédelmi Minisztérium megszervezte, hogy Gripen vadászrepülőgépek húzzanak át a Ferencváros stadionja felett, annak vasárnapi avatóünnepségén - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Demeter Márta.

Az országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott, hogy "ezzel a Fidesz átlépett egy határt", arról beszélt: a "vasárnapi attrakció" a legszerényebb számítások szerint is legalább 30 millió forintjába került az adófizetőknek. Gyenge érvnek és félrevezetésnek nevezte, hogy a gépek egy állami beruházás ünnepsége miatt szálltak fel, ahogy azt is, hogy a repülés beleszámít a pilóták gyakorló- és repült idejébe.

A vasárnapi esemény újabb kérdéseket vet fel - folytatta a politikus, aki korábban az ügyben már kérdésekkel fordult a honvédelmi tárca vezetőjéhez. Például azt, hogy pontosan mennyibe került a Gripenek repülése, azok pilótái milyen kiképzési tárgykör szerinti repülést hajtottak végre, illetve hogy ki dönti el, hogy a ezek a gépek a jövőben milyen rendezvényeken "valósíthatnak meg áthúzást" - sorolta.

Az MSZP elvárja: a Honvédelmi Minisztérium azzal foglalkozzon, hogy az elmúlt négy év hibás honvédelmi politikáját követően végre érdemben javítsa a katonák élet- és munkakörülményeit, és tartsa fent a honvédség azon képességeit, amelyet a megszűnés határára sodortak - jelentette ki.