mszp.hu | Belföld | Polt Péter Quaestor
2016. május 30. 13:46

Poltnak mennie kell, mert megroppant a társadalom gerince

Lemondásra szólította fel a Polt Pétert Szakács László a Legfőbb Ügyészség előtt tartott sajtótájékoztatón.

Polt Péter magyarázkodik, mert pontosan tudja, hogy amit művel, mindennel szembemegy, amit a jogászoknak tanítanak: elvvel, értékkel, erkölccsel és morállal, ami alapján társadalmat lehet szervezni, szabályrendszert felállítani és betartatni – jelentette ki a szocialista országgyűlési képviselő, aki felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a vádhatóságnak akár egy szereplője is érintett egy ügyben, akkor azt a szervezetet ki kell zárni a büntetőeljárásból.

Ennek alapján a Quaestor-ügyből a Legfőbb Ügyészséget kéne kizárni, de mivel ez természetesen nem lehetséges, a politikus úgy vélte, ha érintettsége nem változik, akkor a legfőbb ügyésznek kell lemondania. Amíg a jelenlegi állapot fennáll, vagyis Tarsoly Csaba egykori személyi titkárát, Polt lányának élettársát a Quaestor-ügyben nem hallgatják meg, addig várható-e az ügyet megnyugtatóan rendező vádemelés és büntetőeljárás? – tette fel a kérdést, és mindjárt egy másikat is felvetett: amíg a legfőbb ügyész felesége a Magyar Nemzeti Bank három alapítványának a felügyelőbizottságában ül, addig kivizsgálja valaki pártatlanul ezeknek az alapítványoknak a működését?

A képviselő emlékeztetett, hogy Európa valamennyi államában – így Magyarországon is – az állam szervezése és a szabályok betartása-betartatása azon a közbizalmon alapul, amely a társadalom gerincét adja, de amíg az ilyen ügyeket nem rendezik mindenki számára megnyugtatóan, addig ez a gerinc megroppan, és minden kiszámíthatatlanná válik.

A jelenlegi helyzetet úgy lehet megoldani, ha Polt Péter lemond, és hagyja, hogy ezeket az ügyeket megfelelően kivizsgálják – jelentette ki Szakács László, megjegyezve, hogy hétfőn a parlamentben erről kérdezi majd Bárándy Gergely a legfőbb ügyészt.