Pótkulcs

Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője szerdán a nemzetgazdasági tárca előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a magasabb jövedelműeknek több adót kell fizetniük, az alacsonyabb keresetűeknek pedig kevesebbet. Ez egyfajta visszaállítását jelentené a korábbi adórendszernek, ami progresszív, többkulcsos volt, és több pénzt hagyott az embereknél - hangzott el.

Azt mondta, hogy a háromszázezer forint alatti jövedelműektől az egykulcsos adó jelentős összegeket vett el.

Az MSZP szerint a többkulcsos rendszert, egy pótkulcs bevezetésével lehetne megvalósítani, ez a miniszterek és államtitkárok, és a hozzájuk hasonló "milliós fizetésekre" vonatkozna. Ezzel a költségvetési hiány is csökkenne, az embereknél is több pénz marad, és kevesebb megszorításra van szükség - vélekedett.

Trippon Norbert, újpesti frakcióvezető arról beszélt, hogy a fideszes kormány "gazdasági ámokfutása (...), és a munkanélküliség elleni tiltakozásul" pénteken 13.00-kor Újpesten demonstrációt tartanak.

Török Zsolt a sajtótájékoztatón ismertetett javaslatukat egy kartonlapból kivágott pótkulccsal szimbolizálta. Ezt és egy másik, igazságosság feliratú kartonkulcsot szerették volna átadni a tárca képviselőjének, de végül a minisztérium bejárati ajtajának kilincsén hagyták.

Kormos Kata, az MSZP másik szóvivője arra emlékeztetett, hogy a Fidesz politikájának következtében a szegényebbek egyre szegényebbekké, a gazdagok egyre gazdagabbakká váltak, hozzátéve, hogy kormányzati ígéretekből nincs hiány, példaként említetve a bérkommandót, de - utalva Orbán Viktor szavaira - "tettekből elég silányan állnak".

A sajtótájékoztatón szintén megszólaló Végh Edvárd, a Baloldali Demokrata Kör vezetője úgy fogalmazott, azért mentek a "hadigazdálkodási minisztérium" elé, hogy felhívják a figyelmet arra a kárra, amit az Orbán-kormány igazságtalan adórendszere és dilettáns gazdaságpolitikája okozott, és melynek következményeként hazánkat társadalmi és gazdasági katasztrófa szélére sodorták.

Hozzátette: a Baloldali Demokrata Kör Facebook-oldalán elindult online petíció aláírásával bárki nemet mondhat a megszorításokra.