Primitív, demagóg és szakszerűtlen

Korózs Lajos elnökségi tag szerdán sajtótájékoztatón elmondta: javasolják, hogy a kormány inkább arról kérdezze meg az embereket, egyetértenek-e a táppénz csökkentésével, a munkanélküli ellátás időtartamának mérséklésével, a munkavállalói végkielégítések megadóztatásával, a próbaidő meghosszabbításával, a sztrájkjog korlátozásával, valamint azzal, hogy megteremtsék a munkások indoklás nélküli elbocsátásának lehetőségét.

A szocialisták arra is rákérdeznének: egyetértenek-e az emberek azzal, hogy a túlórapénz kifizetése nélkül hosszabbítsák meg a munkaidőt; azzal, hogy csökkentsék az éjszakai és a hétvégi bérpótlékot, illetve a kismamák szabadságát; egyetértenek-e azzal, hogy befagyasszák a közalkalmazottak és a köztisztviselők bérét; egyetértenek-e az özvegyi nyugdíj megszüntetésével; támogatják-e a rokkantnyugdíj kivezetését a társadalombiztosítási nyugellátás rendszeréből, továbbá a korengedményes és a korkedvezményes megszüntetését.

Orbán Viktor vasárnap jelentette be, hogy szociális konzultációt indít, amelynek kérdéseit részletesen szóvivője, Szijjártó Péter hétfőn ismertette.

A szocialista Korózs Lajos erre úgy reagált: az ív - amelyet mindenki, aki betöltötte a 16. életévét, megkap - szakszerűtlen, nem felel meg a kérdőívszerkesztés alapvető szabályainak, kérdései demagógok.

A kérdések között szerepel a védett kor bevezetésének lehetősége az 55 éven felüliek esetében. Ezzel kapcsolatban Korózs Lajos azt mondta: védett kor jelenleg is létezik, így öt évvel a nyugdíj előtt csak különösen indokolt esetben lehet bárkit elbocsátani.

A rezsiköltségek megfékezésére vonatkozó kérdést úgy értékelte: a kormány már korábban is ígéret tett a rezsiköltségek befagyasztására, de ez nem történt meg.

A "segély helyett munkát" elvvel kapcsolatban az MSZP elnökségi tagja arra emlékeztetett, hogy a munkanélküliségi ráta meghaladja a 11 százalékot, a munkanélküli ellátást pedig az Európai Unióban példátlan módon akarja három hónapra rövidíteni a kormány.

Elfogadhatatlannak tartotta a szociális konzultáció azon felvetését is, hogy az állam a segélyt ne pénzben, hanem alapvető szükségleti cikkekben adja. "Kapitalizmusban nem lehet pénz nélkül élni" - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a konzultáción az emberek véleményt mondhatnának a devizaalapú lakáshitelezés újbóli beindításáról, az ellenzéki politikus úgy vélekedett: a hitelezési politika kialakítása a kereskedelmi bankok feladata.

A gyógyszergyárakkal szembeni állami fellépést firtató kérdés Korózs Lajos szerint szembeállítja a gyártók és a fogyasztók érdekeit, miközben intézkedéseivel a kormány tönkreteszi a gyógyszeripart, az egyik leginnovatívabb ágazatot, és radikális gyógyszeráremelést visz véghez.

Az oktatási rendszer átszervezéséről szóló kérdés helyett pedig azt javasolta: inkább a kormány válaszoljon arra, lesz-e tandíj, csökkentik-e az oktatási intézmények támogatását és a felsőoktatási tanulók számát.