mszp.hu | Belföld | Quaestor Quaestor-károsultak
2015. október 21. 16:31

Quaestor-botrány: hazugság a teljes kártalanítás

Pofátlan hazugság a kormánynak az az állítása, hogy a Quaestor-károsultak 98 százalékát már kártalanították - mondta Szakács László sajtótájékoztatóján.
Az MSZP országgyűlési képviselője szerint az érintettek valóban kaphattak valamekkora összeget, de ez messze nem közelíti meg a teljes kárukat. Abszurdnak nevezte azt a gyakorlatot, hogy előbb kifizetik azokat, akik fiktív kötvényeket vettek, mint azokat, akik igazi értékpapírokat vásároltak. Nekik még mindig várniuk kell a kártalanításra. 
A képviselő további szempontokra is felhívta a figyelmet. Nem mindegy például az, hogy egy adott károsult milyen arányban kapott fiktív, illetve valós részvényeket. Tovább árnyalja a képet, hogy az érvényes szabályok szerint a BEVA kifizeti azokat, akik a Quaestor Értékpapír Zrt.-től vásároltak, szemben azokkal, akik a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-n keresztül jutottak a papírjaikhoz. Ők egyébként ezernél is többen lehetnek.  
Szakács László elmondta, hogy a Quaestor-károsultak egy mai tüntetésen 22 kérdést tettek fel a legfőbb ügyésznek, és hogy azok ne maradhassanak megválaszolatlanul, az MSZP képviselője maga is felteszi a kérdéseket a Parlamentben Polt Péternek.Néhány ezekből: miért csak a Quaestor bedőlését követő tizedik napon kezdődött meg a nyomozás? Hogyan kerülhetett egy volt közmunkás tulajdonába a cég? Hogyan kezdeményezhettek végelszámolást olyanok a Quaestor Hrurira ellen, akik előzetes letartóztatásban voltak, és így a közgyűlésen sem vehettek részt? Van-e olyan állami szerv, amely feljelentést tett az ügyben? Igaz-e, hogy többször meghiúsították a pénz kimentését, és hogy ennek ellenére az összeg mégis csökkent?  
Többek között ezekre a kérdésekre várják a választ a Quaestor-károsultak, és velük együtt Szakács László, az MSZP képviselője.