mszp.hu | Belföld | Quaestor-károsultak | Szociális ügyek
2015. november 02. 14:37

Quaestor-ügy: a Parlamentnél a megoldás

Pofátlan hazugság, amit a kormányzati propaganda terjeszt: nem igaz, hogy kártalanították a Quaestor-botrány károsultjainak 98 százalékát – jelentette ki Szakács László szocialista országgyűlési képviselő, a Költségvetési bizottság és a Quaestor-botrányt vizsgáló albizottság tagja a károsultakkal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A Parlament a mai napon tárgyalja a készfizetési kezesség törvénybe kerülését, holnap pedig arról szavazhatnak a képviselők, hogy egyáltalán napirendre kerüljön-e a kérdés – mondta az MSZP-s politikus, hozzátéve, hogy ez azért lenne nagyon fontos, mert csak ilyen módon történhetne meg a teljes kártalanítás.

Szakács László a hazug kormánypropagandáról úgy vélekedett, abban csak annyi igazság van, hogy valamennyi károsult kapott valamennyi pénzt. Egyrészt a számok nem azt mutatják, hogy a károsultak 98 százalékát kifizették volna, másrészt senki nem gondolhatja komolyan, hogy a fennmaradó két százalék miatt tárgyalja az ügyet az Alkotmánybíróság.

Szakács László felszólította Rogán Antal minisztert és Kósa Lajos frakcióvezetőt, hogy számoljanak el az ígéreteikkel, a beterjesztett javaslataik eredményével, és nézzenek a károsultak szemébe. Rogán és Kósa ma és holnap még cselekedhet: vegyék rá frakciójuk tagjait, hogy támogassák a készfizető kezesség beemelését a törvénybe.

Az egyik Quaestor-károsult, Kálmán-Pikó István úgy fogalmazott, hogy már nem egyszerűen ennek a botránynak az elszenvedői ők. Mint mondta, kétszer is kirabolták őket, másodjára akkor, amikor mondvacsinált indokkal felfüggesztették a kifizetéseket. Ő és felesége is csupán a kártérítés felét kapta meg, pedig befektetésük nem haladta meg a hatmillió forintot. De mint mondta, ezzel még a szerencsésebbek között vannak, majd hozzátette, hogy ma és holnap a parlamenti ülésteremben kiderül, ki támogatja a Quaestor kárvallottjait, és ki nem.

Pocsai Gyula szintén a károsultak képviseletében beszélt, és a törvények betartását, valamint hiteles tájékoztatást követelt. Eddig csupán a fiktív kötvények után fizettek – mondta, majd felhívta a figyelmet arra, hogy 32 ezer, egyre elkeseredettebb károsultról és annak családjáról van szó, akik nyolc hónapja vívják a harcukat, és akiknek a jó része már teljes bizonytalanságban él. Sem ő maga, sem a debreceni károsultak csoportja nem adja fel a küzdelmet, de sajnos, vannak, akik nem bírták tovább: három Quaestor-károsult önkezével vetett véget az életének. Pocsai Gyula bejelentette, hogy a következő demonstrációjukat november 7-én, a megemlékezés jegyében tartják majd az ország több nagyvárosában.