Gazdaság | reálbérek KSH
2012. november 21. 16:35

Reálbérek: a kevesebb nem több

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy szeptemberben a bruttó átlagkeresetek 3,7, a nettó bérek egy százalékkal voltak nagyobbak az egy évvel korábbinál. A 6,6 százalékos szeptemberi inflációval számolva a - családi adókedvezmény hatása nélkül számított - reálbérek 5,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz mérve.

Józsa István, a szocialisták gazdaságpolitikáért felelős frakcióvezető-helyettese az adatokat szerdai sajtótájékoztatóján úgy kommentálta: mára mindenki érzi a kormány gazdaságpolitikájának csődjét.

Kifejtette: a 6,6 százalékos inflációból nagyjából két és fél százalék az Orbán-kormány adóemeléseinek és különadóinak következménye, de a reálbérek ezek nélkül is csökkentek volna. Ráadásul - folytatta - ebben még nincsenek azok a megszorító intézkedések, amelyeket a kormány az elmúlt hetekben jelentett be.

Józsa István ezzel kapcsolatban felidézte, hogy Orbán Viktor 2009-ben azt mondta: akinek nem tetszik a magas infláció, azoknak a kormányváltást javasolja.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy a versenyszférában 34 ezerrel, összesen pedig húszezerrel kevesebben dolgoztak szeptemberben, mint egy évvel korábban. Hozzátette: a gazdasági visszaesés, a fogyasztás és a beruházások csökkenése újabb elbocsátásokhoz vezethet a kereskedelemben, az élelmiszer- és az építőiparban.