Rendeleti költségvetés – jön a rendeleti kormányzás?

A Fidesz által ma elfogadott törvénymódosítás azt jelenti, hogy Magyarországon bevezethetik a rendeleti kormányzást – jelentette ki Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának MSZP-s elnöke.

Mint mondta, az Országgyűlés az elmúlt 5 évben vagy 25 alkalommal módosította a költségvetési törvényt. Úgy tűnik, hogy a kormány nem tudja, mit akar, ezért folyamatos változtatásokra kényszerül. Eddig ezeket a módosításokat mindig megtárgyalhatta az Országgyűlés, ám ma egy olyan törvényt fogadott el a parlament, amellyel korlátozza a képviselőknek azt a lehetőségét, hogy a költségvetési törvény módosításáról dönthessenek.

Magyarországon bevezethetjik a rendeleti kormányzást, a jövőben a kormány bármikor módosíthatja rendeletben a költségvetési törvényt és kénye-kedve szerint csoportosíthat át jelentős összegeket – fogalmazott Burány Sándor.  

Az MSZP szerint megengedhetetlen, hogy egy demokratikusan jogállamban rendeleti kormányzást vezessenek be, és az Országgyűléstől megtagadják azt a lehetőséget, hogy a költségvetési törvény módosítását véleményezhesse, és más döntést hozhasson róla, mint amit a kormány elképzel.

Burány Sándor elmondta, hogy az MSZP frakciójának egy lehetősége maradt: Áder János köztársasági elnökhöz fordulunk, és azt kérjük, akadályozza meg, hogy Magyarországon a rendeleti kormányzást bevezessék.
ezessék.

Kapcsolódó párttagok