Rendvédelmi szakszervezetekkel tárgyalt az MSZP

Harangozó Tamás szocialista frakcióvezető-helyettes újságíróknak elmondta: a hon- és a rendvédelemben - a rendőrségnél, a büntetés-végrehajtásnál, a tűzoltóságnál, a katasztrófavédelemnél, valamint a titkosszolgálatoknál - működő szakszervezeteket a közbiztonsággal, rendészettel és honvédelemmel kapcsolatos terveikről tájékoztatták. Az egyeztetésen szinte hiánytalanul megjelenő érdekképviseletek a fő irányokkal egyetértettek, a részletek kidolgozásában pedig szívesen részt vesznek - fűzte hozzá.

A politikus közölte: becsületbeli ügynek tartják, hogy a korábbitól eltérő, társadalmi szempontból is méltányos formában, de újra bevezessék a szolgálatinyugdíj-rendszert, mivel vannak olyan munkakörök, amelyekben nem lehet 30-40 évig dolgozni. Egyúttal visszaállítanák a szolgálati nyugdíjuktól megfosztottak korábbi státusát, megszüntetve azt, hogy járandóságuk után személyi jövedelemadót kell fizetniük.

Hangsúlyozta, hogy a közbiztonságot a legalapvetőbb közszolgáltatásnak tartják, ezért megháromszoroznák, csaknem tízezerre növelnék az adott területért felelős, a lakossággal közvetlenül kapcsolatban álló körzeti megbízottak számát.

Harangozó Tamás kitért arra, hogy megszüntetnék a Terrorelhárítási Központot és az Országgyűlési Őrséget, feladataikat pedig ismét a rendőrségre bíznák. Indoklásul azt mondta: nincs szükség luxus- és magánelit-alakulatokra.

A szocialisták emellett már 2015-től biztosítanák, hogy a GDP legalább egy százalékát a honvédelemre fordítják.

Mind a rendészetben, mind a honvédelemben dolgozóknak az állományt jobban megbecsülő előmeneteli és illetményrendszert ígér az MSZP, valamint azt, hogy visszaállítják a rendészeti dolgozókat képviselő szakszervezetek e ciklusban megnyirbált jogosítványait. A program része az is, hogy a polgárőrségeknek ne kelljen cégautóadót fizetniük.

A frakcióvezető elmondta, hogy szerdán a közbiztonság helyzetének megtárgyalásával folytatódnak az ellenzéki egyeztetések, amelyekre újólag meghívta az Együtt 2014-et - külön említve annak egyik társalapítóját, a Magyar Szolidaritás Mozgalmat -, az LMP-t és a Párbeszéd Magyarországért képviselőit.

Biztonságot mindenkinek! - A Magyar Szocialista Párt közbiztonsági és honvédelmi programjának tervezete >>>