MTI/mszp.hu | terrorizmus
2018. június 26. 13:51

Rés a pajzson: magyar állampolgárságot szerzett terroristát fogtak az EU-ban

Az MSZP a teljes magyar közvélemény tájékoztatását szorgalmazza a múlt héten Kassán elfogott, ukrán és magyar állampolgársággal is rendelkező, terrorizmussal is meggyanúsított férfi ügyéről.
A szlovák közszolgálati TASR hírügynökség számolt be arról, hogy múlt hétfőn a kijevi Interpol elfogatóparancsa alapján őrizetbe vett a rendőrség egy magyar-ukrán állampolgárságú férfit, akit terrorizmus és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak. Vladimir G. előzetes letartóztatását múlt csütörtökön rendelte el a kassai kerületi bíróság.
 
A szocialista Molnár Zsolt keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: magyar állampolgár ilyen típusú gyanúba érdemben még nem keveredett. Jelezte, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjaként kezdeményezte, hogy a testület még a héten üljön össze és tájékozódjon az ügyben. Sajtóhírekből informálódnak, de valószínűsíthetőnek tartják, hogy az elfogott férfi egyszerűsített honosítási eljárással szerzett állampolgárságot - mondta.
    
Molnár Zsolt bírálta, hogy a nemzetbiztonsági, rendészeti szervek és a titkosszolgálatokat felügyelő miniszterek nem mondják el a közvéleménynek, milyen körülmények között szerzett állampolgárságot a férfi, van-e összefüggés az egyszerűsített honosítási eljárás és állampolgársága megszerzése között. 
    
Azt mondta, a nemzetbiztonsági bizottságban az elmúlt hónapokban, években napvilágra került információk alapján "tényként közölhető, hogy az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatosan sorozatosak, tömegszerűek a visszaélések". 
    
Molnár Zsolt szerint a miniszterelnöknek és helyettesének választ kell adnia arra, miként változtatnak az egyszerűsített honosítási eljárás szabályain annak érdekében, hogy "nemhogy néhány száz", de egy bűnöző se juthasson be az Európai Unióba, ne kaphasson magyar állampolgárságot. A magyar baloldal, illetve az MSZP nem magát az intézményt kívánja megszüntetni, hiszen a határon túli magyarok számára ez egy méltányos eljárás, azonban a visszaélések nagy száma azt mutatja, ezt ebben a formában nem lehet alkalmazni - vélekedett.

Kapcsolódó párttagok