Részt vesz az alkotmánybíró-jelölésben az MSZP

Ipkovich György, az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság szocialista tagja kedden újságíróknak azt mondta: döntésükkel "lehetőséget akarnak adni" a kormánypártoknak arra, hogy ezúttal ne csak saját jelöltjeiket válasszák alkotmánybíróvá.

Az MSZP, miután egyeztetett velük, néhány napon belül megnevezi jelöltjeit - tette hozzá.

A szocialista politikus kitért arra is: nem értenek egyet az Ab létszámának növelésével. Szavai szerint ezt csak az indokolhatja, hogy a kormánypártok elégedetlenek a testülettel, így a már általuk jelölt bírók tevékenységével, azzal, hogy pártpolitikai helyett a szakmai önérzetüknek megfelelő döntést hoztak, amikor alkotmányellenesnek mondták ki a tisztviselők indoklás nélküli elbocsátását és a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotást. Mint mondta, a kormánypártok alighanem ezért akarnak most változtatni az Ab összetételén.


Az Országgyűlés múlt hétfői döntése értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Ab-nek. A parlament így várhatóan öt új alkotmánybírót választ majd rövidesen, mivel egy poszt jelenleg is betöltetlen. A Ház az Ab új tagjait legkésőbb július 31-ig választja meg, valamint e határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a testület tagjai közül elnököt választ.

Az Ab tagjait és elnökét parlamenti eseti bizottság jelöli, szavazni arról tud a parlament, aki a tizenöt tagú testületben - amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s - legalább nyolc támogató szavazatot kap.