Belföld, Gazdaság, Külföld | rokkantnyugdíj Strasbourg
2012. február 15. 15:18

Rokkantnyugdíj: Irány Strasbourg!

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a kormány szétveri a még működő rokkantellátó-rendszert, amelynek átláthatatlan felülvizsgálatával összesen 200 ezer ember ellátását csökkenthetik, vagy szüntethetik meg teljesen.

Az MSZP politikusa a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló, tavaly elfogadott törvénymódosítást, illetve az ahhoz kapcsolódó kormányrendeletet kívánja megtámadni az Alkotmánybíróságon, ám ezt az új alaptörvény értelmében személyes érintettség nélkül már nem teheti alanyi jogon. Mint mondta, ezért kéri Szabó Máté segítségét, akinek joga van utólagos normakontrollt kérni a testülettől.

Korózs Lajos levelében különösen védett társadalmi csoportok jogsérelmére hivatkozik és egyebek mellett kiemeli: az európai uniós normákban is lefektetett tisztességes eljáráshoz való jogot sérti, hogy a saját felülvizsgálatukat március végéig nem kérő rokkantnyugdíjasok, májustól elvesztik járandóságukat. Korózs Lajos emellett a jogbiztonságot és a szerzett jogokat sértőnek tartja, hogy a kormány felülvizsgálatával szakorvosi vizsgálattal és jogerős határozattal megállapított rokkantnyugdíjakat kíván módosítani.

Az politikus hangsúlyozta, készek akár a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni, amennyiben ügyüket az ombudsman, vagy később az Alkotmánybíróság nem támogatja. Korózs Lajos ugyanakkor azt is megjegyezte, kezdeményezésük kimenetelétől függetlenül minden érintettet arra kér, március végéig küldje vissza a felülvizsgálatukra vonatkozó űrlapot, azok ugyanis, akik ezt elmulasztják, májustól biztosan elvesztik járandóságukat.