Romlottak a foglalkoztatási mutatók a kormányváltás óta

Ezekben ugyanis azok is szerepelnek, akik fél évnél nem régebben dolgoznak külföldön, illetve időszakosan vállalnak munkát a határon túl.

Ezzel kapcsolatban utalt rá, Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként beszélt arról, hogy félmillió magyar dolgozik külföldön. Gúr Nándor közlése szerint ez 400 ezerrel több, mint ahányan a pénzügyi válság kezdete előtt külföldön helyezkedtek el, és ennek a 400 ezer embernek a jó része ma is szerepel a magyarországi munkaügyi regiszterben.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatottak számának emelkedése részben ennek köszönhető, valamint annak, hogy nőtt a közmunkások, illetve hozzávetőleg százezerrel a részmunkaidőben dolgozók száma. A versenyszférában viszont 35-40 ezerrel kevesebb embernek van állása - jegyezte meg.

Az MSZP-s politikus szerint mindez világossá teszi, hogy  hazugság az a kormányzati állítás, amely szerint javultak a foglalkoztatási mutatók.

Gúr Nándor beszélt arról is, hogy a reálkeresetek csaknem 4 százalékkal csökkentek tavaly, a minimálbér vásárlóereje 15, a közmunkabéré pedig majdnem az egyharmadával lett kevesebb 2010 óta.

A szocialista párt alelnöke megismételte: az MSZP olyan foglalkoztatási programot javasol, amely megőrzi a minimálbér vásárlóerejét, és arra törekszik, hogy minden családban legyen legalább egy kereső.