Rosszabbul élünk, mint egy éve

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a kiskereskedelmi értékesítés volumene júniusban 0,5 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A tavaly júniusival összevetve szintén 0,5 százalékkal csökkent a forgalom a májusi 0,7 százalékos növekedés után, az első félévben pedig lényegében stagnált, 0,2 százalékkal apadt az előző év azonos időszakához képest.

Józsa István, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: júniusban annak ellenére csökkent 8 milliárd forinttal a kiskereskedelmi forgalom, hogy a kormányzati gazdaságpolitika a fogyasztás növelését tűzte célul. A politikus ezt az egykulcsos személyi jövedelemadó számlájára írta, és újólag annak megváltoztatását sürgette.

A gazdasági bizottság szocialista alelnöke megismételte, pártja azt szorgalmazza, hogy az állami kezelésbe vont magánnyugdíjvagyon fel nem használt részéből - becsléseik szerint nagyjából ezermilliárd forintból - hozzanak létre gazdaságfejlesztési alapot, amellyel a kis- és közepes vállalkozásokat támogathatnának, a működő tőke beáramlását segíthetnék, valamint az európai uniós forrásokhoz szükséges társfinanszírozást biztosíthatnák.

Ezzel összefüggésben Józsa István arra szólította fel a kormányt, hogy számoljon el az államosított magánnyugdíjvagyonnal, hozza nyilvánosságra, mennyit fordított abból az államadósság csökkentésére, és mennyi maradt belőle.