Rosszul szervezett költségvetés

Tukacs István, a szocialista párt országgyűlési képviselője szerdán tartott sajtótájékoztatóján a nemzetgazdasági miniszter azon bejelentésére reagált, amelyben a tárcavezető egyebek mellett arról is szólt, hogy Magyarország gyorsabb, fegyelmezettebb államadósság-csökkentést követ, mint az eurózóna.

A szocialista politikus Matolcsy Györgyről szólva úgy fogalmazott, a nemzetgazdasági miniszter "parkolópályára" került és azt az "álfeladatot" kapta, hogy dolgozza ki Magyarország növekedési tervét.

Mint mondta, a miniszter beismerte azt az MSZP által többször említett tényt, hogy a 2012-es büdzsét rosszul tervezték, ezért azt újra kell tervezni. Tukacs István szerint Matolcsy György azt is elismerte, hogy az IMF-hitel - korábbi állításával ellentétben - nem lehet a gazdaságélénkítés eszköze.

Tukacs István továbbá ironikusan gratulált a miniszternek, amiért most megszakítaná az MNB ellen folytatott "háborúját", mert már "csak ott talál pénzt". Az ellenzéki képviselő ezt a lépést kritizálva megjegyezte: a vállalkozások finanszírozását nem a jegybank hivatott megoldani, ahhoz a kereskedelmi bankok számára kell biztosítani a megfelelő feltételeket.

A szocialista politikus bírálta Matolcsy György újraiparosításra vonatkozó elképzeléseit is, mondván arról az 1950-es évek óta tudható, hogy azt csak kevés sikerrel végezheti az állam. Tukacs István szerint a keleti piacokkal történő versenyhez először is - a munka törvénykönyvének tervezetében szereplő - olcsó munkabérekre és a munkavállalók jogainak megfosztására van szükség.

Tukacs István a sajtótájékoztató végén az MSZP nevében ismételten Matolcsy György lemondását kérte.

Az ország bukásához vezethet az oktatás átalakítása

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja emlékeztetett: az egyetemeken és főiskolákon tervezett változtatások értelmében felére csökkenhet az államilag finanszírozott hallgatók száma, így szerinte a legtöbben a lényegében tandíjfizetéssel egyenértékű, úgynevezett önköltséges képzésen vehetnek csak részt. A kormány által javasolt változtatás igazságtalanságának nevezte, hogy a csekély számú, ösztöndíjjal támogatott képzési helyre többségében a jómódú, a bejutáshoz sokszor elengedhetetlen magánórákat fizetni képes szülők gyermekei kerülhetnek.

A felsőoktatás hozzáférésének drágítása hosszú távon a magyar gazdaság teljesítményét rontja, hiszen nem lesz utánpótlás képzett munkaerőből - emelte ki a politikus.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta továbbá, hogy a válság sem adhat okot "súlyosan kirekesztő" oktatási törvényjavaslatok elfogadására. Úgy fogalmazott emellett, hogy a közoktatás jelenlegi problémáira nem jelenthet gyógyírt az államosítás, hiszen a centralizációnak további súlyos költségei lehetnek.

A szocialista politikus ezért egy az MSZP által 2008-ban kidolgozott koncepciót ajánlott a kormánytöbbség figyelmébe. Mint mondta, ebben azt kezdeményezték, az iskolák főszabályként maradjanak önkormányzati fenntartásban és csak átmenetileg, egyedi tárgyalásokat követően lehessen állami kézbe venni a bajba került intézményeket.