Saját emberei zsebét tömi a Fidesz

Burány Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője fogalmazott így csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján, élesen bírálva a jövő évi költségvetés nyár elején elfogadott sarokszámait. Emlékeztetett arra, hogy ahhoz a Költségvetési Tanács is további hatástanulmányokat kért, elemzők pedig arra figyelmeztettek, hogy a várt hiánynál akár 400-700 milliárd forinttal is nagyobb lyuk lehet a 2013-as büdzsében.    

A szocialista képviselő szerint már talán az Orbán-kormány sem gondolja komolyan a jegybank megadóztatását, ezért további költségvetési változtatásokra kell számítani azt követően, hogy a kabinet eddig is "világrekordokat döntögetett" a büdzsé módosításaival.    

"Az átalakítás alatt a fosztogatás zavartalan" - mondta Burány Sándor, aki a Figyelo.hu szerdai cikkét idézve kiemelte: több fideszes politikusnak és számos kormányközeli vállalkozónak százmilliós üzletet jelenthet az Új Széchenyi Terv mikrovállalkozásoknak szóló programja. Hitelközvetítőkként ők ugyanis 30 milliárd forint sorsáról dönthetnek, átlagosan 6-6,5 százalékos kamatnyereséggel számolva pedig ebből 2 milliárd forintos hasznuk származik - fejtette ki Burány Sándor, aki szerint "ebben a pénzosztásban" érintett például Papcsák Ferenc, Braun Márton, illetve Széles Gábor.