Saját károkozását mérsékelné a kormány az oktatásban

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták elnökségi tagja fogalmazott így szombaton az MTI-nek nyilatkozva, hangsúlyozva: a 2010/2011-es tanévhez képest több tízezer tanulót szorítottak ki a felsőoktatásból. Kiemelte továbbá, hogy míg a szocialista kormányzat 186 milliárd forinttal adta át a felsőoktatás finanszírozását, addig jelenleg ez az összeg mindössze 123 milliárd forint.

Az MSZP elnökségi tagja úgy véli, a kormánynak már csak a már megvalósított béremelést lehet elhinni. Közölte, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, hogy a pedagógusok bére csak gazdasági növekedés esetén nőhet, erre azonban a szocialista politikus szerint nem lehet számítani. Kunhalmi Ágnes felidézte, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint 5,5 százalékos reálbércsökkentést szenvedtek el a pedagógusok.

Az ellenzéki politikus hozzátette: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter legutóbbi tárgyalásai után a fentiek mellett az is kiderült, hogy nem állja meg a helyét a kormány korábbi állítása, miszerint vannak olyan szakok, amelyeken felesleges az állami finanszírozás.