Belföld | plágium Schmitt Pál
2012. január 18. 14:51

Schmitt és most

A szocialista párt elnökségi tagja azt mondta: világos beszédet, a helyzet tisztázását várták az államfőtől, Schmitt Pál azonban a beszélgetés tanúsága szerint nincs tisztában a doktori értekezések követelményrendszerével, és lényegében elismerte, hogy 215 oldalas munkájából 180 oldal egy bolgár sportkutató műve.

Szanyi Tibor szerint siralmas, hogy Schmitt Pál azzal állt elő: dolgozatának nagy része bárhol fellelhető "törzsadat", amelyet ő nagyjából harmincoldalnyi önálló következtetéssel egészített ki.

Az MSZP-s politikus úgy vélte, Schmitt Pál magyarázkodása senkit sem nyugtatott meg, és a köztársasági elnök mindaddig, amíg nem tisztázza magát a plágiumvád alól, "béna kacsa" marad, nem tudja ellátni a feladatait. Szerinte ezt támasztja alá, hogy az államfő "menekül" az újságírók elől és lemondja vidéki programjainak egy részét.

Szanyi Tibor kijelentette: az MSZP továbbra is azt várja, hogy a köztársasági elnök az ország méltósága érdekében tisztázza magát, ha pedig képtelen erre, írja alá a lemondását, "ugyanúgy, ahogy a törvényeket szokta, látatlanban, olvasatlanul".

A hvg.hu múlt szerdán arról számolt be, hogy Schmitt Pál 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával: a 215 oldal legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele.