Belföld | plágium
2012. március 27. 15:28

Schmitt Pálnak le kell mondania

Ha Schmitt Pál ebből a helyzetből tisztességes módon akar kikerülni, le kell mondania a köztársasági elnöki posztról, a Fidesznek pedig az a  felelőssége, hogy egy morális tartással rendelkező embert válasszon meg államfőnek - mondta Mesterházy Attila.
    
A politikus szerint az államfő plágiumgyanús kisdoktori disszertációját vizsgáló egyetemi tényfeltáró bizottság anyagából egyértelműen kiderül, hogy Schmitt Pál "lopta doktori disszertációját", ezért nem jogosult a doktori cím birtoklására. Szerinte az is egyértelműen kiderült, hogy sem az akkori, sem mostani szabályoknak nem felel meg az az eljárás, amelynek során őt doktorrá avatták, ezért szeretnék tudni, hogy mikor vonják vissza a doktori címet.

Hangsúlyozta: egy olyan ember, "aki nem ismerte be, hogy más emberek tollával ékeskedett, nem alkalmas, nem való köztársasági elnöknek".

Kérdésre válaszolva úgy vélte: ha Schmitt Pál nem mond le, akkor a Fidesz-frakciónak megvan a lehetősége van arra, hogy "kiküszöbölje ezt a morális csorbát". Úgy vélte, Orbán Viktor adhat "utasítást" Schmitt Pált leváltására és ezt a Fidesz-frakció a kétharmadával minden további nélkül megteheti.

Ugyanakkor egy másik kérdésre válaszolva Mesterházy Attila kizártnak tartotta, hogy Orbán Viktor "hirtelen most morális felelősségtől vezérelve" leváltsa Schmitt Pált. Szerinte a miniszterelnöknek "kimondottan jó" egy olyan ember, aki morálisan elhasználódott, hiszen ezek után a Fidesz bizton számíthat arra, hogy Schmitt Pál minden egyes törvényt aláír, ami a kormánypárt számára fontos.

A tényfeltáró bizottság jelentésről az MSZP elnöke azt mondta: a "dodonai megfogalmazás" és az ügy "elkenése" egészen biztosan "valamilyen politikai szálat is magában rejt". Mesterházy Attila kérdésre válaszolva az eljárást "egyértelmű politikai kivételezésnek" tartotta, szerinte hasonló esetben másnak nemhogy nem adnák meg a doktori címet, de el is csapnák a doktori iskolából.