Belföld, Gazdaság | kormányváltás IMF csőd
2011. december 16. 16:44

Segítség a kormánynak a csőd elkerülése érdekében

Mesterházy Attila pénteken, az Országgyűlés épületében tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, káosz van a kormányban és a parlamentben is, Orbán Viktor kormányfő kezéből pedig láthatóan kicsúszott az irányítás. A szocialista párt elnök-frakcióvezetője ezért partnerséget ajánl, mint mondta még akkor is, ha nem mindenben ért egyet a miniszterelnökkel.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy amennyiben a kormány nem adja fel "különutas" politikáját, és nem fogadja el segítségüket, akkor a későbbi károkért kizárólag Orbán Viktort és kabinetjét terheli a felelősség.

Mesterházy Attila a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti, elővigyázatossági hitelről szóló tárgyalás megszakadását és a delegáció hazautazását értékelve hangsúlyozta: a kormány és a miniszterelnök nincsnek tisztában cselekedeteik súlyával, vagyis azzal, hogy milyen következményekkel járhat az, ha nem hagynak fel szabadságharcukkal.

Szerinte amennyiben a kabinet "makacsul és felelőtlenül" folytatja "különutas politikáját" akkor azzal nemcsak elszigetelődik, hanem a "magyar emberekkel fizetteti meg" annak árát. Mesterházy Attila úgy gondolja, utóbbit mindenféleképpen el kell kerülni, hiszen a magyar családok az elmúlt évek terhei után nem bírnak el további megszorításokat.

Az MSZP vezetője ezért felszólította Orbán Viktort, tegye világossá: korábbi politikáját kívánja folytatni, vagy "kicsit konvencionálisabb, de eredményesebb" eszközökre vált. Kérdésre válaszolva szólt arról is, Lázár Jánossal folytatott beszélgetésében a Fidesz-frakció vezetőjének figyelmébe ajánlotta, "nem lenne ördögtől való", ha menesztenék Orbán Viktort és egy új miniszterelnökkel folytatnák kétharmados kormányzásukat.

Mesterházy Attila emellett kérésként fogalmazta meg, hogy a kormány ne "toldozgassa, foltozgassa" a költségvetést, hanem álljon elő egy valós számokat tartalmazó büdzsével, továbbá, a Fidesz-frakció vegye le a parlamenti napirendről a kormány jegybankról szóló javaslatát, illetve vonja vissza az "ellenzék elhallgattatását" célzó házszabály módosító indítványt is.

Kiemelte továbbá, hogy a szocialisták januárban időkorlát nélküli vitanapot szeretnének arról, a frakciók hogyan képzelik a következő évek gazdasági kilábalását. Az MSZP elnöke emellett ismételten meghívta Fellegi Tamás tárca nélküli minisztert a szocialista párt frakcióülésére - mint mondta - azért, hogy személyesen kaphassanak tájékoztatást az IMF-fel folytatott tárgyalások alakulásáról.