Belföld | szélsőjobb antiszemitizmus
2012. december 03. 16:39

Semmilyen intézményes kapcsolat nem lesz a Jobbikkal

Steiner Pál határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a szocialisták a Jobbik "politikai karanténba" zárása érdekében lemondanak-e arról a korábbi gyakorlatról, hogy közösen kezdeményeztek például vitanapot jobbikos képviselőkkel.

A politikus hangsúlyozta: valóban volt olyan eset, amikor az ország nyilvánosságát fontosabbnak gondolták és "kényszerűen" aláírtak közös kezdeményezéseket, de a jövőben ezt a fajta együttműködést sem teszik meg. Kijelentette: a szocialista frakció semmilyen intézményes kapcsolatot nem kíván fenntartani a Jobbik képviselőcsoporttal, mindaddig, amíg politikai irányváltás nem lesz a Jobbikban.

Arra a felvetésre, hogy ezt teszik-e akkor is, ha például az LMP Alkotmánybírósághoz fordulna és az ellenzéki pártok támogatását kéri, Steiner Pál azt válaszolta: "olyan papír nem születik, amin a szocialista frakció és a Jobbik együtt szerepel".

Arra a kérdésre, hogy a jövőben minden alkalommal kivonulnak-e Vona Gábor Jobbik-elnök felszólalásakor, ahogyan azt tették hétfőn napirend előtt, a szocialista képviselő azt mondta: frakciójuk erről csütörtökön dönt, de valószínűleg ez egy általános magatartás lesz.

A képviselő megerősítette: az MSZP tartja magát Mesterházy Attila pártelnök vasárnapi kijelentéséhez, és mindaddig távol marad a külügyi bizottság ülésétől, ameddig Gyöngyösi Márton, jobbikos képviselő alelnöki posztot tölt be a testületben. Steiner Pál ugyanakkor úgy vélte: ahhoz, hogy politikai karanténba zárhassák a Jobbikot, kellene a kétharmados többség is, kellene a Fidesz-KDNP akarata, ezt azonban jelenleg nem látják.