Senki nem adhatja el Magyarország és a magyar emberek biztonságát

Az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy azonnal fejezzék be a letelepedési kötvények árusítását. A párt képviselője azt is követelte, hogy a hatóságok vizsgálják ki és hozzák nyilvánosságra, eddig kik vásároltak ilyen kötvényeket.

Demeter Márta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor és a Fidesz kifejezetten kedveli és szorgalmazza a bevándorlást, ugyanis a letelepedési kötvényekkel "mára 16000 bevándorlót csábítottak Magyarországra (...) és most még tovább könnyítettek ezen a mechanizmuson". Mindezt úgy értékelte, hogy a miniszterelnök és a Fidesz "pénzért adja el hazánk biztonságát". A képviselő szerint ráadásul ennek az összegnek a jelentős része nem is az államkasszába folyik be, hanem "kormányzati szereplőkhöz köthető offshore-cégekbe", amelyek eddig több mint száz milliárd forint haszonhoz jutottak a letelepedési kötvények értékesítéséből.
    
A politikus hozzátette, hogy a sajtóhírek szerint bűnözők is vásároltak letelepedési kötvényeket, ezért felszólította a kormányt, hogy azonnal függesszék fel azok forgalmazását, illetve vizsgálják ki és hozzák nyilvánosságra az eddigi vásárlók személyét.
    
Demeter Márta külön hangsúlyozta, hogy a kötvényekért kapott pénzeket a magyar adófizetőknek kamatostól kell majd visszafizetniük, számításai szerint ez 2018-tól több mint 300 milliárd forintos terhet jelent majd.
    
A képviselő végül azt mondta, hogy a Fidesz ki akarja vezetni az országot az EU-ból, ezért - véleménye szerint - aki az Európai Unióra szeretne szavazni, az nem vesz részt az októberi kvótareferendumon.