Sokismeretlenes egyenleg - költségvetés 2013

Tukacs István országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány csapdába sodorta magát azzal, hogy már nyáron a parlament elé hozta a 2013-as költségvetést, és megszavaztatta a sarokszámokat, most ugyanis a rossz tervezéssel okozott károkat kell orvosolni.

A kormány felülbecsülte a növekedés, alul- az infláció mértékét, rosszul mérte fel a devizaárfolyamot, majd a munkahelyvédelmi csomaggal még fel is lazította a javaslatot - fejtette ki.

Az MSZP-s politikus szerint ez tette szükségessé a Matolcsy György által bejelentett több százmilliárd forintos költségvetési kiigazítást, amelynek részleteit viszont azóta sem terjesztette a Ház elé a kabinet.

Így a költségvetés végső változatát rohamtempóban kell az év végéig megtárgyalnia, majd elfogadnia az Országgyűlésnek. Ez a büdzsé "annyit fog érni, mint a papír, amire írták", az lesz a sorsa, mint az ideinek, évközben többször is módosítani kell majd - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz a gazdasági stabilitási után az államháztartási törvény és a házszabály módosítását is kezdeményezte azért, hogy a kormány a költségvetés főszámait módosító indítványt terjeszthessen a parlament elé, Tukacs István közölte: a kormánynak a határidők módosítása helyett gazdaságpolitikájának alapjait kellene megváltoztatnia.

Véleménye szerint így például vissza kellene térni a többkulcsos jövedelemadózáshoz és a tőkejövedelmek fokozottabb adóztatásához.