mszp.hu | Belföld | árverés földosztás | Agrárgazdaság
2015. november 17. 14:36

Sörétes puskával nem lehet célzott lövést leadni

Ma a parlamentben sikeresen megakadályoztunk egy kezdeményezést, de megjelent egy közlemény, hogy felülvizsgálhatják a haszonbérletbe adott földek bérleti díját – mondta keddi sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán.

Az MSZP elnökhelyettese szerint hiányzik a közleményből néhány szó, ami egyértelművé tenné, hogy a felülvizsgálat csupán a 2013 után kötött szerződésekre vonatkozik. A kormány ezzel a trükkel akarja a gazdákat földvásárlásra bíztatni – jelentette ki Gőgös Zoltán, hozzátéve, hogy a 2013 előtt kötött szerződésekre ez a törvény nem vonatkozik, mert ez a kétharmados rész bukott ma meg.

Rámutatott, hogy a cél nem a rendkívül alacsony bérleti díjak védelme, csak arról van szó, hogy egy jogállamban nem lehet olyat csinálni, hogy „célzott lövést sörétes puskával adunk le”.

Amit a Fidesz akart, azt jelentette volna, hogy minden 2013 előtt megkötött bérleti szerződés esetén a bérleti díjat az új tulajdonos mindenféle indoklás nélkül megemelheti. Ha ezzel a bérlő nem értett volna egyet, akkor neki kellett volna bíróságra menni a saját igaza bizonyításáért. Miután Magyarországon bérleti díj-plafon nincs, brutális bérleti díj-rendszer jöhetett volna létre, ami káros a fogyasztók szempontjából, hiszen a magas díjakat valakinek végül ki kell fizetnie – fejtette ki a szocialista politikus.

Gőgös Zoltán arról is beszélt, hogy ma, a soproni árverésen megjelent az első külföldi – osztrák – vevő. Így Kapuvár környékén egy nagy állattartó által használt, Balaton-méretű terület külföldi kézbe kerülhetett.

Azon leszünk, hogy minél kevesebb földterület kerüljön az államtól új tulajdonoshoz – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese, megjegyezve, hogy az első két nap tapasztalata alapján a kormány által remélt eladások mértéke csupán illúzió, annak várhatóan csak töredéke kerül majd új tulajdonoshoz. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy az érdeklődés nagyon csekély, mert bármilyen hitelkonstrukciót is ajánlanak, 125-126 éves megtérülési idővel nem nagyon vásárolnak a gazdák földet.