Belföld, Gazdaság | költségvetés
2011. április 11. 16:00

Stabilitási alap zárolása=megszorítás

Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja hétfőn, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a nemzetgazdasági miniszter felvetése egyaránt lehetetlen helyzetbe hozza az oktatási, kulturális és önkormányzati intézményeket, ami bércsökkentéshez, vagy elbocsátásokhoz vezethet például az egyetemeken, főiskolákon, illetve a rendőrség állományában is.

Az ellenzéki politikus szerint a költségvetés megváltoztatása mögött súlyos gazdaságpolitikai és költségvetési indokok húzódnak, mivel azt semmilyen új külgazdasági kockázat sem indokolja. A szocialista képviselő példátlannak nevezte, hogy az idei büdzsét egy hónap után, februárban meg kellett változtatni és 250 milliárd forint zárolására volt szükség. Mint mondta, a költségvetésben ennek ellenére továbbra is súlyos kockázatok rejlenek az adórendszer, illetve az intézmények és az önkormányzatok szempontjából.

Kiemelte: a kormány hibásan becsüli fel a gazdaság növekedésének ütemét és emiatt a vártnál kevesebb bevétel érkezik a költségvetésbe. A politikus szerint az "igazságtalan" adórendszer és a tavaly bejelentett "szabad pálinkafőzés akcióterv" miatt a személyi jövedelemadókból, illetve a jövedéki adókból is a tervezettnél alacsonyabb összeg folyik az államkasszába.

Tukacs István eddigi eredménytelen gazdaságpolitikájára hivatkozva a nemzetgazdasági minisztérium vezetésére alkalmatlannak nevezte Matolcsy Györgyöt, és az MSZP nevében ismételten menesztését kérte Orbán Viktor kormányfőtől. A politikus a tárcavezető súlyos hibájaként értékelte, hogy felügyelete alatt három sikertelen fordulatot vett a kabinet gazdaságpolitikája.

Az MSZP-s képviselő a "költségvetés megváltozása, a tikokban készülő konvergencia-jelentés, és az Orbán-csomag" miatt határozott egyeztetéseket követelt az érintettekkel.