Belföld | lakáspolitika Miskolc Avas
2012. október 15. 16:25

Stadion helyett lakásokat!

A szocialisták erről szóló határozati javaslatát négy borsodi képviselő ismertette hétfőn sajtótájékoztatón.

Gúr Nándor, Káli Sándor, Simon Gábor és Varga László azt javasolja, hogy az ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelő vásárolja meg, az állam pedig biztosítsa, hogy önkormányzati vagy belügyminisztériumi bérlakásként a térség eladósodott, hitelkárosult családjainak rendelkezésére álljanak.

Véleményük szerint ennek forrása például a debreceni stadion építésére vagy más "luxusberuházásokra" szánt összeg lehetne.

Káli Sándor korábbi polgármester a sajtótájékoztatón azt mondta: a miskolci önkormányzat 2010 előtt megtette a szükséges lépéseket a Fészekrakó-ügyként elhíresült, négy és fél milliárd forintos bűncselekmény-sorozat kezelése érdekében, így például kezdeményezte a jogszabályba ütközően új tulajdonos birtokába került lakások visszavásárlását, a fideszes városvezetés viszont leállította az intézkedéseket.

Simon Gábor az ügy hátteréről azt mondta: nagyjából 150-200 ingatlan jutott "bűnözői körök" tulajdonába, döntően olyan emberekhez, akik nem tudnak vagy akarnak a lakótelepi közösségbe beilleszkedni.

Varga László azt hangsúlyozta, hogy határozati javaslatuk még a büntetőeljárások lezárulta előtt lehetővé tenné a lakások megvásárlását és a rezsihátralékok rendezését, így biztosítva a társasházak működőképességét. Véleménye szerint mindez a lakások bérbeadása révén már középtávon megtérülő befektetés lehetne az államnak.

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke a Jobbik az avasi lakótelepre tervezett, a Magyar élet menete elnevezésű demonstrációjára utalva azt mondta: a masírozás, a feszültség növelése helyett megoldásokat kell találni, javaslatuk is ezt célozza.