Belföld, Gazdaság | statisztika munkanélküliség
2013. május 06. 18:35

Statisztikai bűvészkedés zajlik

Mindazt, amit a Fidesz-kormány az elmúlt három évben művelt, csupán statisztikai bűvészkedésekkel tudja szinten tartani – tette hozzá.

A KSH havonta méri a foglalkoztatottságot a lakosság szintjén, a közel 3 millió 800 ezer foglalkoztatotti létszámba beletartozik az a mintegy 500 ezer ember, aki külföldön dolgozik, ha ezt csak 3-4 hónapja teszi – magyarázta a szocialista politikus.  

A statisztika a részmunkaidősöket ugyanúgy veszi számításba, mint akik 8 órában vannak foglalkoztatva, és az utóbbi időben körülbelül 100 ezerrel nőtt a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma. Valójában az adófizető munkahelyek száma évről évre csökken, az egymillió új munkahely álom csupán - fogalmazott.

Gúr Nándor rávilágított: a foglalkoztatás világában és a munkanélküliség színpadán olyan folyamatok zajlanak, amelyek egymással ellentétesen és az embereket érintően pedig károsan hatnak.

A Munka törvénykönyvével kapcsolatban Gúr Nándor elmondta, hogy jó lenne, ha az érdekképviselők már a törvény megszületését megelőzően felismernék azt a helyzetet, ami az emberekre nézve kártékony hatással van. Már korábban látható volt, hogy az új Mtv. egyoldalúan a rugalmasság lehetőségét biztosítja, és a munkavállalók biztonságát nem fokozza, sőt csökkenti. A szocialista politikus példaként említette, hogy ma több százezren vannak olyanok, akik a 20 napon túli alapszabadságon túl a pótszabadsághoz nem jutnak hozzá, ilyenek a közfoglalkoztatottak is. Mint ismert Gaskó István május 1-jén jelentette be, hogy újra kell tárgyalni a munka törvénykönyvét.

2014 után kormányváltásra és hiteles, kiszámítható kormányzásra, teljesíthető ígéretekre van szükség. Az MSZP kiáll amellett, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, ez nagyjából 250 ezer új munkahelyet jelent, továbbá garantálja, hogy a legalacsonyabb jövedelmi szinten, a minimálbér szintjén ne csökkenjen a vásárlóerő értéke.