Belföld | Szabad Sajtó Díj
2012. március 13. 17:27

Szabad Sajtó Díj – 2012

Különdíjban részesült Földes György történész, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója, a Szabad Sajtó Alapítvány korábbi elnöke és Szepesi György sportkommentátor, aki később, otthonában veszi át az elismerést.

Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője a díjátadó ünnepségén arról beszélt: bár "Magyarországon nem üldöznek vagy lőnek le újságírókat", nincs sajtószabadság, mert hiányoznak a választópolgárok objektív tájékoztatásának feltételei.
    
Mint mondta, az újságírók nagy részének nehéz körülmények között kell dolgoznia. Ennek egyik oka - folytatta - a rossz médiaszabályozás, amely súlyos büntetéseket tesz lehetővé, így öncenzúrához vezet, a másik, hogy a kormánnyal kritikus médiumok nem jutnak elég hirdetéshez. Ezt azzal magyarázta, hogy sok vállalat szerint csak ott érdemes hirdetni, ahol például az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt., mert ha eltérnek ettől "a kimondatlan alapelvtől", "gondjaik lehetnek".
    
A pártelnök úgy vélte, ha valaki a jelenlegi sajtóviszonyok között próbálná megismertetni a közvéleménnyel az 1848. március 15-i tizenkét pontot, először meg kéne mutatnia "vagy Simicska vagy Nyerges úrnak", aztán ha ők átengedték, "tanácsot kellene kérnie Szalai Annamáriától", végül "egy-két pontot biztosan kiretusálnának a tizenkettő közül".
    
Mesterházy Attila ugyanakkor köszönetet mondott azoknak az újságíróknak, akik mindennek ellenére példamutatóan kiállnak az objektív tájékoztatás mellett, amihez szerinte "egyre nagyobb bátorság kell".
    
Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke - a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának MSZP-s delegáltja - elmondta: szervezetük csaknem húsz éve ismeri el újságírók teljesítményét, aminek most különös jelentőséget ad, hogy az utóbbi időben több fenyegetés éri a sajtószabadságot.
    
Ónody-Molnár Dórát a többi között a társadalmi egyenlőtlenségeket feltáró írásaiért, Szigeti Lászlót a szlovákiai magyar írok munkáinak megjelentetéséért, a cseh és szlovák irodalom megismertetéséért, Szilágyi Ákost pedig elsősorban publicisztikai munkásságáért díjazta az alapítvány.
    
Szalay Zoltán Táncsics Mihály-díjas fotóriporter méltatásában elhangzott, hogy szakmája majd' minden ágát művelte, dolgozott napi- és hetilapnál, de készített szociofotókat és Latinovits-lemezborítót is. Szepesi Györgyöt "Magyarország hangjának", minden idők legjobb magyar sportriporterének nevezte a laudáció, kiemelve, hogy 49 magyar olimpiai aranyérem megszerzését közvetítette, szavai sok esetben szállóigévé váltak.
    
Földes György a Szabad Sajtó Alapítvány élén végzett tevékenységéért és a baloldali sajtóért tett erőfeszítéseiért kapott Szabad Sajtó különdíjat.