Szabó Imre: a kormány ajánljon fel szén-dioxid kvótákat

Szabó Imre, a szocialista párt fenntartható fejlődés kabinetjének vezetője csütörtökön, sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ország - a különböző humanitárius segítségnyújtás mellett - ezzel a gesztusértékű lépéssel is ki tudná fejezni, hogy Japán egy ilyen hatalmas katasztrófa után is számíthat Magyarország támogatására.

 Kiemelte: a kabinet ezzel a felajánlással a nemzetközi klímapolitikai vállalásainak teljesítésében segítené a vészhelyzetbe került ázsiai országot, amelynek a következő hónapokban - atomerőművei sérülése miatt is - az átlagosnál nagyobb fosszilis energiafelhasználásra lesz szüksége a kárelhárítás és helyreállítás során.

 Japán, Magyarország legnagyobb szén-dioxid kvótavásárlója volt az elmúlt években, így a szigetország ezen keresztül összesen több milliárd forint értékben finanszírozta a magyarországi zöld beruházási rendszert - emlékeztetett az ellenzéki képviselő.

 A volt környezetvédelmi miniszter megjegyezte: az MSZP által javasolt, 10 millió tonna szén-dioxid kibocsátását kiváltó kvóta felajánlása nem veszélyeztetné Magyarország kvótapiaci helyzetét, mivel ez a mennyiség az ország teljes készletének csak 7,5 százalékát teszi ki.

 A képviselő beszélt arról is, hogy a környezet- és természetvédelem, valamint a vízügy teljes ellehetetlenítéséhez vezethet a Vidékfejlesztési Minisztériumban történt 14 milliárd forintos zárolás.

 Szabó Imre aggályosnak és példátlanul nagynak nevezte a tárcától elvont összeget, amelynek legnagyobb része szerinte a vízügyi és környezetvédelmi intézményrendszert érinti, lehetetlenné téve ezzel az érdemi munka folytatását az ágazatban.

 Kiemelte: a forrásmegvonások miatt az idén egyebek mellett nem jut pénz a tavasszal szükséges árvízvédelmi feladatokra sem, ami pedig alapfeltétele lenne egy esetleges vízügyi katasztrófa elleni védekezésnek. Az ellenzéki politikus szerint az árvíz elleni védekezés szempontjából szintén beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha valóra válnának az érintett szakszervezetek azon számításai, amelyek alapján 2.400 vízügyi alkalmazottat bocsátanának el a vidékfejlesztési tárcától történt zárolás miatt.

 A volt környezetvédelmi miniszter hibásnak tartja a kabinet azon elképzelését is, hogy az érintett intézmények, így például a nemzeti parkok is bevételeik növeléséből kompenzálják a mostani elvonásokat. A politikus szerint a különböző belépőjegyek árának emelése a parkok eddigi látogatóinak távolmaradását és nem a bevételek növekedését eredményezné.

 Szabó Imre, pártja korábbi fenntartásaira utalva elmondta: a 14 milliárd forintos zárolás mikéntje is azt mutatja, hogy a kormány jelenlegi szerkezetében továbbra sem tudnak érvényesülni a zöld ágazat érdekei.