Szakítani kell a 'matolcsyzmussal'!

Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal előző nap közölt adatai szerint novemberben az ipari termelés 6,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A szocialista politikus szerint ez az adat katasztrofális, azt jelzi, hogy a vállalkozások bizalmatlanok a jelenlegi gazdaságpolitikával szemben, nem akarnak beruházni, illetve hogy a kormány ígéretei ellenére nem tudta felgyorsítani az európai uniós források felhasználását. Ezért - fűzte hozzá - a kormánynak mielőbb szakítania kell a vállalkozási kedvet hűtő és az inflációt növelő "matolcsyzmussal".

Megismételte: az MSZP igazságosabb adópolitikát és a vállalkozást ösztönző, a befektetői bizalom visszaszerzésére alkalmas gazdaságpolitikát kínál, és erről tárgyal más ellenzéki szervezetekkel.

Kitért arra is, hogy a kormány már január 4-én hozzányúlt a rendkívüli intézkedésekre szolgáló tartalékhoz, kétmilliárd forintot csoportosított át a veszprémi járási hivatal elhelyezésére, ami szerinte a büdzsé megalapozatlanságát mutatja.

Az MSZP-s képviselő beszélt arról is, hogy Matolcsy György úgy nyilatkozott: a Magyar Nemzeti Banknak a vezető jegybankok eszközeivel kellene élnie a növekedés segítése érdekében. Tukacs István szerint ez azt támasztja alá, hogy a nemzetgazdasági miniszter már leendő jegybankelnökként a monetáris politika majdani irányítójaként tekint magára.

Matolcsy György e tárgyban tett nyilatkozatai azonban tovább gyengítik a forint árfolyamát - mondta a szocialista politikus.