Belföld | kényszernyugdíj kórházbezárás
2013. január 14. 11:52

'Számháború Szócska módra'

Havas Szófia, a szocialisták egészségpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: Szócska Miklós egészségügyi államtitkár "azt sem tudja összeszámolni", pontosan hány dolgozót érint az egészségügyben a kötelező nyugdíjazás.

Arra sincs egyelőre válasz - folytatta -, hogy miből lesz fedezet megemelni azoknak a fizetését, akik tovább dolgozhatnak, de ez idő alatt a nyugdíjuk szünetel. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az egészségügyi kassza már most is súlyos hiánnyal küzd.

Kitért arra, a kórházigazgatóknak kell eldönteniük, hogy mely nyugdíjas dolgozóikra tartanak igényt. Szerinte ezzel a kormány az egyébként is súlyos problémákkal szembesülő intézményvezetőkre terheli az osztálybezárások felelősségét.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy több egészségügyi dolgozók hagyja el az országot, mint az elmúlt öt évben bármikor. Szerinte a kötelező nyugdíjazás további orvoshiányt okoz majd és "kilométer hosszúságú" várólistákhoz vezet, mivel nem életszerű, hogy többen ezer nyugdíjas kérelmezze a pályán maradást.

Havas Szófia azt mondta: hazudott a kormány az egészségügyi struktúraváltással kapcsolatban is, amely sok helyen elbocsátásokhoz vezetett. Bírálta Szócska Miklóst, mondván, hogy az egészségügy átalakítása ötletszerű, az államtitkár pedig nem tudja megakadályozni a további forráskivonást. Hozzátette: az intézmények államosítása csak rontotta az ellátás színvonalát, káoszt okozott, a kórházak 80 milliárd forintos adóssága pedig várhatóan tovább fog nőni.