Számos módosító az új munka törvénykönyvéhez

Mesterházy Attila pártelnök és Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke erről azt követően számolt be sajtótájékoztatón, hogy kedden ágazati szakszervezetekkel egyeztetett a kormány előterjesztéséről.

Az MSZP elnöke megismételte pártja korábbi ígéretét, miszerint a szakszervezetek valamennyi kezdeményezését benyújtják a Háznak módosító javaslatok formájában, függetlenül attól, hogy azzal a szocialista frakció egyetért-e, hogy azokról valódi vita zajlódhasson a parlamentben. Mesterházy Attila szerint ugyanis jelenleg nincs valódi társadalmi párbeszéd a munkavállalók számára igen fontos előterjesztésről, a kormány csupán kiválasztott szereplőkkel tárgyal, valódi tartalom nélkül.

Hangsúlyozta: pártja a javaslatot - amelynek általános vitája szerdán kezdődik - nem támogatja, hiszen az szerintük csökkenő kereseteket, gyengébb munkajogi védettséget, romló munkafeltételeket és növekvő kiszolgáltatottságot eredményez a munkavállalók számára.

Hozzátette: mindezek miatt a javaslat elfogadása esetén várhatóan az Alkotmánybírósághoz és nemzetközi fórumokhoz is fordul majd az MSZP, és népszavazást is kezdeményez a kérdésben, valamint alternatív törvénytervezet kidolgozásába kezd.

Gúr Nándor a többi közt az egyes pótlékok szabadidőben való megváltását, a kauciófizetési kötelezettséget vagy a műszakpótlékok megkurtítását kifogásolta, és torzónak nevezte a területi minimálbér ötletét.

A kormány a gazdasági hibák sokaságát követően csak arra képes, hogy megszorítsa a munkaadókat, számukra pedig arra ad lehetőséget, hogy a munkavállalóikat megnyomorítsák - mondta.