Külföld | fiskális unió korrupció
2014. december 19. 12:55

Szanyi Tibor európai adó- és illetékuniót kezdeményez

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője jövőre javaslatot tesz egy egységes európai adó- és illetékunió kialakítására. A politikus ezt pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján jelentette be.           

Szanyi Tibor hangsúlyozta, a fiskális uniót elsősorban az "állam foglyul ejtésének" gyakorlata indokolja, ami szerinte az EU-ban Magyarországon a legjellemzőbb, mivel itt egy "bűnözői bandának" is nevezhető "kormányzati klán" úgy alakítja a jogszabályokat, hogy azok csak egy szűk körnek juttassanak előnyöket.

Az Európai Unió a luxemburgi adóparadicsom ügyének nyilvánosságra kerülése óta sokat foglalkozott a korrupció elleni fellépéssel, mivel összesen ezermilliárd euróra tehető a be nem folyt tagállami adó mértéke - fejtette ki.

A brüsszeli képviselő szerint a közös európai szabályok azért lennének hasznosak mert nem engednének mozgásteret a magyarhoz hasonló kormányoknak. Így például nem lehetne "Vida Ildikó jellegű műveleteket bonyolítani", de az áfacsalások, vagy a "dohánymutyi" is megakadályozható lenne.
        
A szocialista politikus emellett tarthatatlannak nevezte azt a tagállamok közötti különbséget, hogy míg Nagy-Britanniában, Írországban és Máltán az élelmiszereket nem terheli forgalmi adó, addig Magyarországon 27 százalékos áfa van érvényben.
        
Szanyi Tibor a fentieken kívül méltatta a 315 milliárd eurósra tehető befektetésösztönző Juncker-projektet, amely elsősorban az oktatás és az egészségügy fejlesztésére törekszik a látványos építkezések helyett. Közölte, javaslatára bekerült a programba egy olyan rendelkezés, amellyel az eddig be nem szedett tagállami adóbevételeket úgy lehet felajánlani a programba, hogy az ne növelje az adott ország költségvetési hiányát.    
       
Szanyi Tibor tájékoztatója végén "sok, sok évbe telő börtönbüntetést" kívánt "minden fideszes gengszternek".