Belföld | tankötelezettség közoktatás
2011. március 19. 10:18

Szegényellenes a kormány oktatáspolitikája

Ezért gyalázatos és szegényellenes a kormány terve, hogy tizennyolcról tizenöt évre csökkentik a tankötelezettség korhatárát - jelentette ki, megjegyezve, hogy ez a gazdasági növekedés szempontjából is hibás döntés lenne, mivel kisebb tudással kevesebb érték állítható elő.

 Szólt ugyanakkor arról, hogy Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön a parlament oktatási bizottsága előtt kifejtette: azzal értene egyet, ha a tankötelezettség felső korhatárát legfeljebb 16 évre szállítanák le a Széll Kálmán Tervben szereplő 15 év helyett. Ezzel kapcsolatban azt mondta, jó lenne, ha a kabinet kitalálná, mit akar, bár a szocialisták a tankötelezettség korhatárának csökkentését egyáltalán nem tudják elfogadni.

 Az ellenzéki politikus azt is mondta: a kormány tagjainak több, egymásnak ellentmondó programja van az oktatási rendszer átalakítására, amelyek közös vonása csak az, hogy pénzt vonnának el. Bizarrnak nevezte, hogy a Fidesz azután, hogy népszavazást kezdeményezett a tandíj ellen, most két év alatt 38 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból, ami az MSZP számítása szerint az állami finanszírozású hallgatói helyek számának csökkenésével és a költségtérítések összegének megduplázásával jár majd.

 Arra az újságírói felvetésre, hogy 2002 és 2010 között 163 kistelepülési iskolát zártak be, amelyek újranyitására a kormány most 300 millió forintot költene, Kunhalmi Ágnes elmondta: az általuk kifogásolt forráskivonáshoz képest ez jelképes összeg, azt pedig, hogy mely településeken érdemes iskolát fenntartani, mérlegelés tárgyává kell tenni, mivel a kisiskolák egy része nem tud megfelelő színvonalú oktatást nyújtani.