Belföld | választási eljárás
2012. október 30. 17:12

Szégyenteljes eljárás

Az MSZP-s Bárándy Gergely és Lamperth Mónika a bizottsági ülésen és a később tartott sajtótájékoztatójukon is szégyenteljesnek és arcátlannak tartotta az eljárást, és arra figyelmeztettek, hogy formai alkotmányellenesség vetődik fel az üggyel kapcsolatban. Emlékeztettek arra, hogy korábban a köztársasági elnök a járásokkal kapcsolatos törvényt is arra hivatkozva küldte vissza: az országgyűlési képviselőknek biztosítani kell a jogot, hogy érdemben megismerjék a javaslatokat.

Bárándy Gergely a módosítók érdemi részét illetően a sajtótájékoztatón azt mondta: szerintük messze nem technikai pontosításokról van szó, hiszen változnak az adatkezelés szabályai, nem hozzájáruláshoz, hanem tiltáshoz kötik adatkezelést, valamint komoly módosítások vannak az ajánlásokkal kapcsolatban is, emellett megemelik például a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak fizetését és szavazókörök változnak meg.

Lamperth Mónika a bizottsági ülésen emellett azt is felvetette, hogy a módosító javaslat az egyesületek indulási lehetőségeit korlátozza és feltette a kérdést, hogy erről miért pont most, a Haza és Haladás egyesületté alakulása idején nyújtanak be módosítót.