'Szélbe szórt' vagyon - vita az államadóságról

A képviselő kedden, az államadósságról szóló parlamenti vitanapon azt mondta: nem igaz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter állítása, miszerint 53-ról 80 százalékra nőtt az államadósság 2002 és 2010 között. Az MSZP vezérszónoka a kormánypárti képviselőkhöz fordulva úgy fogalmazott: nincs ilyen 27 százalékos különbség, mert 4 százalékot "önök nem könyveltek el, mi viszont 4 százalékot ott hagytunk a jegybankban". Szerinte így eleve csak 19 százalék a különbség, de ebből 4 százalék annak az elhibázott lakástámogatási rendszernek a következménye, amit az első Orbán-kormány vezetett be, 10 százalék pedig a 2008-as gazdasági válság hatása.

Ennek alapján kijelentette: 2002 és 2010 között 5 százalékponttal nőtt az államadósság a "szocialista kormányok önálló és szabad döntései következtében". Mint mondta, ezt az 5 százalékot fordították azokra a fejlesztési programokra, amelyek Magyarország fejlődését megalapozták, ezért tudták 2010-ben relatíve jó állapotban átadni az országot a Fidesz-KDNP-kormánynak.

A szocialista politikus hangsúlyozta: vállalniuk kell a felelősséget azért, amit kormányzásuk alatt tettek, ugyanakkor ma is helyesnek tartja, hogy 2002 után fedezték a közszférában a béremelést, a nyugdíjemelést és adócsökkentést hajtottak végre, valamint autópályát építettek.

Elismerte: 2006-tól rákényszerültek arra, hogy többéves kiigazítási programot hajtsanak végre, amelynek szerinte ha nem jön a gazdasági válság, kedvezőbb eredménye lett volna. Ugyanakkor úgy vélte: a Fidesznek ugyanannyi szerepe van abban, hogy ez a kiigazítás nem mehetett sikeresen végbe, hiszen nem járultak hozzá kétharmados törvényekhez.

Szekeres Imre hangsúlyozta: most minden mutatót tekintve rosszabbul áll Magyarország, mint 2010-ben, és ezzel a jelenlegi kormánynak kell szembenéznie. Utalt arra is, hogy Orbán Viktor a kormányzás átvételekor 2010-ben egy televíziós műsorban azt mondta: a magyar gazdaság sokkal jobb állapotban van az EU többi államánál és a 80 százalékos államadósság mérték is inkább az uniós középmezőnyben van.

A képviselő hangsúlyozta: kisebb terhet jelentett Magyarországnak a 2010-es kormányváltás, mint a 2002-es, mert amikor az első Orbán-kabinet átadta a kormányzást, 739 milliárd forint volt a kamatszolgálat, ami a GDP 4,3 százalékét tette ki, míg 2010-ben az 1067 milliárd forint adósságszolgálat a GDP 3,8 százalékát jelentette. Úgy vélte, a növekedés és az államadósság tekintetében a negatív trendváltás nem a szocialistákhoz, hanem a Fideszhez köthető, mert 2000-ben, az első Orbán-kormány olyan gazdaságpolitikára tért át, amelynek következményeként az adósság csökkenő trendje megfordult, a potenciális növekedés pedig visszaesésbe fordult át.

Tukacs István
Tukacs István, az MSZP másik vezérszónoka arról beszélt, hogy az elmúlt 2,5 év gazdaságpolitikájának eredményeképpen nincs gazdasági növekedés, magas az infláció és a gazdaság kilátásai nem sok reményt adnak arra, hogy az államadósság csökkenjen. A politikus nem tartja eredményesnek a Fidesz-KDNP-kormány adósságcsökkentésre tett lépéseit. Szerinte "szélbe szórták" a magán-nyugdíjpénztári vagyont anélkül, hogy érdemi változást idéztek volna elő az államadósság szintjében, miközben stadionépítésre és Mol-ügyletre volt pénz.