Szembesítés VIII. – A nyugdíjasok helyzete

Tóbiás József frakcióvezető-helyettesaz MSZP szembesítő kampányának részeként szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: a Fidesz 2010-ben olyan, az időseket szolgáló politikát ígért, ami több a szerzett jogok védelménél és a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzésénél.

Ehhez képest - folytatta - a kormány szerzett jogokat vett el, amikor megszüntette a korhatár előtti nyugdíjakat, átnevezte és megadóztatta őket, a rokkantakat pedig méltatlan és megalázó felülvizsgálati eljárásnak vetette alá.

Tóbiás József azt mondta: a nyugdíjasok helyzete nem javult érdemben a kormányváltás óta, annyiban pedig még nehezebb is lett, hogy a romló életkörülmények miatt egyre többen közülük családfenntartóvá váltak, gondoskodniuk kell unokáik taníttatásáról, gyermekeik hiteltörlesztéséről.

Az MSZP-s politikus azt is mondta: a kormány a gyorsvonati pótjegy bevezetésével voltaképpen megszüntette a 65 éven felüliek ingyenes utazási lehetőségét.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány egymillió embert kitett a nyugdíjrendszerből: 300 ezren elvesztették korkedvezményes, korengedményes és szolgálati nyugdíjukat, ugyanennyien a rokkantnyugdíjukat, rehabilitációs vagy szociális járadékukat, 400 ezer ember ellátása pedig bizonytalanná vált, miután az özvegyi nyugdíjak, a rokkantsági ellátások és az árvaellátás kikerült a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény védelme alól, így bármikor elvehető, csökkenthető, szüneteltethető.

Eközben - jegyezte meg - a kormány eltörölte a járulékplafont, így a legjobban keresők nagyobb ellátásra lesznek jogosultak.