Szembesítő kampány III.: oktatáspolitika

Tóbiás József frakcióvezető-helyettes és Hiller István oktatási miniszter erről szerdán beszélt a szocialisták szembesítő kampányának részeként újságíróknak a budapesti Németh László Gimnázium előtt.

Tóbiás József azt mondta: a Fidesz ígéretét megszegve Európa egyik legdrágább felsőoktatási rendszerét alakította ki, társadalompolitikája pedig arra irányul, hogy minél kevesebb nehéz sorból jövő, önállóan gondolkodó fiatal jusson el a főiskolai, egyetemi diplomáig.

Hiller István arról beszélt: káosz és fejetlenség van a közoktatásban, minden, amihez a kormány hozzányúlt, működésképtelen, az iskolarendszer csakis a pedagógusok áldozatos munkája miatt teljesíti feladatát.

A kormány szétverte a tankönyvpiacot, emiatt sok helyen ma is fénymásolatokból tanulnak a gyerekek. A kabinet központosította az igazgatói kinevezéseket, ezért több mint kétszáz iskolában nincs kinevezett vezető - sorolta.

A volt oktatási miniszter kitért arra, hogy az Orbán-kormány a pedagógus-életpályamodell részeként ígért béremelésnek csak a 60 százalékát adta oda, a "megszorításokat" viszont hiánytalanul végrehajtotta, így elvette a tanárok túlórapótlékát. Megemlítette azt is, hogy a szülők 70 százaléka elutasítja az egész napos iskola jelenlegi rendszerét.

Hoffmann Rózsa jó igazgató volt, de rossz államtitkár, 2014-ben "helyre kell tenni a dolgokat" - jelentette ki Hiller István a korábban a KDNP-s politikus irányítása alatt működő, XIII. kerületi középiskola épülete előtt.

A felsőoktatásról azt mondta, a kormány fél évszázada példátlan pénzkivonást hajtott végre, és ezzel színvonalesést, növekvő elvándorlást, egy sor intézményben pedig működési zavarokat okozott. Véleménye szerint ezért koncepcionális változásokra lesz szükség 2014 után.