Szembesítő kampány IX. - Életszínvonal

A politikus a kormányzati ígéretekkel szembesítő kampány részeként tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar lakosság 17 százaléka kénytelen az egy főre jutó 66 ezer forintnál is kevesebb pénzből megélni, 500 ezer gyermek éhezik, a szociális ellátórendszerből történt forráskivonás pedig a felére-harmadára csökkentette az ellátások összegét az elmúlt 3 évben.

Álláspontja szerint az igazságtalan adórendszer következtében szétszakadt a társadalom, ám nem csak területi alapon. Az adórendszer átcsoportosításának eredményeként, a 444 milliárd forint 74 százalékát "a felső két jövedelmi tized kapja meg", miközben az emberek 70 százaléka 134 milliárdos "adóteherrel gazdagodott". Tóbiás József példaként említette a sárgacsekk-adót, a chipsadót, baleseti adót, a közműadót és a bankadót.

A szocialista politikus hozzátette: a társadalom terhei nőttek, ráadásul a családi adókedvezmény - annak elhibázott rendszere miatt - nem veszi figyelembe azon társadalmi csoportok jövedelemszerző képességét és a gyermekek számát, ahol nem tudják érvényesíteni ezt a kedvezményt.

Mint elmondta: az igazságtalan egykulcsos adó nem segített, hanem a leginkább rászoruló társadalmi csoportoktól vett el. Ma csaknem 2,5 millió olyan ember él Magyarországon, akiknek nem jut hús, több mint másfél millió embernek pedig nincs az otthonában biztonságos fűtés.

Lendvai Anna, az MSZP fővárosi képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egyre drágábbak az élelmiszerek, így például a tej 13, a liszt 25, míg a krumpli 30 százalékkal drágább ma, mint a kormányváltáskor volt. Ennek eredményeként a magyarok egyharmada nem fogyaszt elegendő húst, több százezer alultáplált ember van, köztük sok gyermek - tette hozzá.

A képviselő szerint tartós fogyasztási cikkeket sem tudnak venni az emberek, vagyis éppen az a középosztály gyengült meg, amelyet a kormány elviekben támogat. 750 ezer háztartásnak van közműdíj tartozása - sorolta a szocialista politikus.