Szétzilált fejlesztéspolitika

A gazdaságpolitikai egyeztetésen részt vevő négy demokratikus párt – a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt képviselői 2013. március 5-én megvitatták a fejlesztéspolitikával összefüggő kérdéseket, és az alábbi következtetésekre jutottak:

Magyarország 2007-ben átfogó fejlesztési programot indított el az Európai Unió támogatásával, 8000 milliárd forinttal. Az Orbán-kormány ezt a programot megakasztotta, a fejlesztéspolitikai intézményrendszert szétzilálta, az EU-támogatásokat a FIDESZ mögött álló gazdasági érdekcsoportok prédájává tette. Az uniós források felhasználásában éllovasokból sereghajtók lettünk.

Hatékony nemzeti fejlesztéspolitika nélkül kiegyensúlyozott és fenntartható társadalmi – gazdasági fejlődésre és felzárkózásra belátható időn belül nem számíthatunk. Az egyeztetés résztvevői a párbeszéd, az átláthatóság, a szolidaritás és a hatékonyság elveire épülő fejlesztéspolitikát akarnak.

A sikeres fejlesztéspolitika legfontosabb előfeltétele az ország igényeihez és lehetőségeihez igazodó, reális és racionális fejlesztéspolitikai stratégia, valamint az erre épülő fejlesztési programok professzionális megtervezése és végrehajtása.


Tovább a teljes közleményhez >>>