Szigorítanánk az autósiskolákra vonatkozó szabályozást

Az indítvány célja, hogy megfelelő színvonalú oktatást nyújtó autósiskolák maradjanak a piacon, ezáltal pedig olyan oktatás valósuljon meg, ahol megfelelőek a személyi és tárgyi felvételek, valamint a képzés fő célja a biztonságos közlekedés elsajátítása és a tudatos vezetői magatartás kialakítása legyen - ismertette Simon Gábor.
    
Kifejtette: felkérnék a kormányt arra, hogy vizsgálja meg az úgynevezett elektronikus vezetési karton kötelező bevezetésének lehetőségét, illetve webkamera használatának kötelezővé tételét a gépjárműben a vizsga során. Kezdeményezik azt is, hogy az ehhez szükséges adatvédelmi szabályozást a kabinet dolgozza ki.
    
A kormány ösztönözze az önszabályozás kialakítását, és segítse elő egy a szolgáltatókra vonatkozó etikai kódex megalkotását és annak alkalmazását - szorgalmazta Simon Gábor.
    
Közölte, szükséges az oktatók rendszeres és szervezett továbbképzése, szakmai ismereteiknek a mérése, továbbá szorosabb együttműködés kell a hatóságok és az érdekképviseletek között, szigorúbb szakmai felügyeletet kell gyakorolni.
    
Simon Gábor elmondta, fogyasztók visszajelzései szerint előfordul az, hogy az autósiskola által meghirdetett és a végül kifizetendő összeg "nincs összhangban egymással", az oktató a gyakorlati oktatás keretében magánügyeket intéz, és a vizsgabiztos "lefizetése árán lesz sikeres a vizsga". Ezt a helyzetet szerinte az okozta, hogy jelentős túlkínálat van az autósiskola-piacon, kíméletlen konkurenciaharc folyik, ahol sokszor a valós ár alatti ajánlatokkal próbálnak versenyezni.
    
Simon Gábor közölte, a Mesterházy Attila szocialista pártelnök-frakcióvezetővel közösen benyújtott javaslata összhangban van "azzal a konszenzussal, amely a fogyasztóvédelmi bizottság ülésein kialakult".

(A cikkhez készült videót hamarosan közöljük.)