Belföld | önkormányzati törvény
2015. április 13. 16:02

Szigorúbb szabályokat az önkormányzati befektetésekre!

Módosítsák úgy az önkormányzati törvényt, hogy a települések csak garantált papírokba fektethessenek a pénzt - kezdeményezte hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Fábry Béla, a szocialista párt fóti választókerületi elnöke.

Mint mondta: az Országgyűléshez és a Magyar Nemzeti Bankhoz eljuttatandó kezdeményezés része az is, hogy hozzák nyilvánosságra, hány önkormányzatot mekkora kár ért, de azt is vizsgálnák, hogy ezen befektetésekkor az önkormányzati vezetők jogszerűen jártak-e el.
    
Kezdeményezik: amennyiben bebizonyosodik, hogy önkormányzati, állami vezetők is részesei voltak a csalássorozatnak, akkor ők is feleljenek magánvagyonukkal ezért - tette hozzá. A magánbetétesekhez hasonlóan pedig az önkormányzatok is részesüljenek teljes kártalanításban "az állami, nemzeti bank asszisztenciával megvalósult botránysorozatban" elvesztett pénzükért - hangzott el.
    
Érvelése szerint míg egy magánbefektető a saját pénzét viszi a vásárra, addig itt a város polgárai nem tehetnek arról, hogy a város vezetői eltőzsdézték az önkormányzat egymilliárd forintját. Fábry Béla szerint az ügyben "vétkes felelősségű" nemzeti bank forrásaiból kellene ezt a tételt kifizetni.
    
Takács István fóti szocialista önkormányzati képviselő az eseményen arról beszélt: nagy valószínűséggel elúszott az az egymilliárd forint, amit a város fektetett be a Hungária Értékpapír Zrt.-nél.  Megismételte azon korábbi - Bartos Sándor (Fidesz-KDNP) polgármester által március végén cáfolt - közlést, hogy noha a településvezetőnek értékpapír-vásárlásra volt felhatalmazása, a pénzügyi cég értékpapír-kezelést végzett Fót vagyonával.