MTI/mszp.hu | Belföld | Klikk középkor oktatás vitanap
2016. november 29. 13:07

Színvonalcsökkenés történt az iskolákban

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, az ötéves évforduló alkalmából kezdeményeztek a parlamenti vitát, mert úgy látják a törvény iránya rossz, a megvalósítása csapnivaló.

Hozzátette, a közoktatásban nőnek a különbségek: aki szegény családba született, nehezen szerzi meg a tudást, a vagyonos családból származók pedig az iskolarendszeren kívülről, sok esetben külföldön szerzik meg a modern, versenyképes tudást.
    
Értékelése szerint a magyar közoktatás sokkal kevésbé alkalmas a versenyképes tudás biztosítására, mint fél évtizeddel ezelőtt.
    
Hiller István reagált Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyházi iskolákkal kapcsolatos nyilatkozatára. A volt oktatási miniszter leszögezte: állam és egyház egymástól elválasztva kell, hogy feladatát ellássa, az erről szóló vitát pont 120 éve folytatták le és ezt az elvet a polgári állam egyik alappillérének tartják. Az állam és egyház között lehet valamilyen kapcsolat, de az állam feladatát az egyház nem láthatja el - hangsúlyozta.
    
Amikor 1896-ban ezeket a törvényeket meghozták, véglegesen befejeződött a középkor Magyarországon. Nem gondoljuk, hogy oda kéne visszamenni - fogalmazott.
    
Hiller István ugyanakkor elmondta, nem lepődött meg a miniszter kijelentését, mert az logikus lépés abba az irányba, hogy az államosított iskolarendszer egy részét egyházi kézbe adják. Korábban az államosítást is tagadták - mutatott rá.
    
Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke a miniszter nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta, a magyar közoktatás célja, hogy írni-olvasni tanítsa meg a gyerekeket, ne imádkozni.
    
A szocialista politikus bírálta a tankötelezettség korhatárának csökkentését, az "az erőszakos központosítás", a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését.
    
A terveik közül elmondta, a 2018-as kormányváltás után önálló oktatási minisztériumot kell létrehozni. Kunhalmi Ágnes a gyerekekből a legjobbat kihozó, gyermek- nem intézményközpontú kreatív iskola mellett foglalt állást. Javasolta a funkcionális analfabetizmus terjedése miatt az alsó tagozat kibővítését négyről öt évfolyamra.
    
Kezdeményezte, hogy lazítsanak a Nemzeti alaptanterven, és fordítsanak gondot a digitális oktatásra és a nyelvi képzésre.