MTI/mszp.hu | Belföld | 10 pont program
2018. március 03. 15:29

Szociális demokrácia tíz pontban

Karácsony Gergely többek között átfogó béremelési programot, 13. havi nyugdíjat és rezsicsökkentést is ígér az áprilisi választás után. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy szombati, budapesti rendezvényen a Szociális demokrácia 10 pontban című beszédében ismertette miniszterelnöki vállalásait. Ezek között szerepel még az antikorrupciós ügyészség létrehozása, az egészségügy forrásainak növelése, egy átfogó oktatási reform és a minimálbér adómentessé tétele is.

Az elmúlt időszakban néhány ember elképesztő magánvagyonra tett szert, és bennük az az egy közös, hogy mindannyian Orbán Viktor barátai vagy családtagjai - jelentette ki. "Az egy vőre jutó jövedelem csillagászati", de az egy főre jutó jövedelem még mindig alacsony - fogalmazott. Hozzátette, foglalkozni kell a "lopott vagyonok" kérdésével. Ezért létrehozzák az antikorrupciós ügyészséget, feltárják az elmúlt nyolc év összes "mutyiját", és ha a bíróság is úgy látja, hogy közpénzből magánvagyonok jöttek létre, akkor elkobozzák ezeket a vagyonokat - szögezte le.


A kormányfőjelölt szerint az ellopott pénzeket többek között az uniós adófizetők pénzéből lopták el. Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy az MSZP-Párbeszéd az uniós forrásokat az oktatásra, az egészségügyre és az emberek életminőségének javítására fordítja.


Az elmúlt nyolc évben elindult egyfajta gazdasági növekedés, de ebből a nyugdíjasok "nagyjából semmit" sem kaptak - közölte. Igazságot kell tenni a nyugdíjrendszeren belül is, ezért megszüntetik a "luxusnyugdíjakat", az alapnyugdíjat kétszeresére emelik, a 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjakat pedig fokozatosan felzárkóztatják - jelentette ki.


Mindenki számára hozzáférhető, magas színvonalú egészségügyet hoznak létre - sorolta tovább ígéreteit. Az elmúlt nyolc évben csillagászati összegeket vettek ki az egészségügyből, ezért minimum ezeket a pénzeket vissza kell adni, hogy Magyarország legalább az uniós átlag szintjén költsön saját nemzeti jövedelméből az ágazatra - szögezte le a politikus.


A háziorvosi ellátás az egészségügy erős alappillére lesz, és felpörgetik a népegészségügyi programokat - tette hozzá. A tudás jelentősége végtelenül fel fog erősödni, de a kormány szándékosan elveszi a tudáshoz való hozzáférés lehetőségét - vélte Karácsony Gergely. Az MSZP-Párbeszéd átfogó oktatási reformot hajt végre, visszapótolja az oktatásból elvett milliárdokat, ingyenessé teszi az első diplomát, csökkenti a tananyag mennyiségét és megbecsüli a pedagógusokat - foglalta össze a területen tett vállalásait.


Az adórendszerre átkanyarodva az egykulcsos adót "ősbűnnek" nevező kormányfőjelölt azt mondta, hogy újra adómentessé teszik a minimálbért, ami a keresők kétharmadánál azonnal 20-30 ezer forintos fizetésnövekedést jelent. Karácsony Gergely, aki a munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentése mellett érvelt, azt is leszögezte, hogy meg kell adóztatni az offshore-jövedelmeket, az óriásvagyonokat és a környezetszennyező cégeket.


 A nők ugyanazért a munkáért 15 százalékkal kevesebb bért kapnak, ezért ezen a területen is a törvény erejével kényszerítik ki az egyenlőséget - hangsúlyozta. A kormányfőjelölt bejelentette, hogy ötven százalékkal csökkentik a háztartások rezsikiadásait. Ennek egyik eleme, hogy az átlagfogyasztás szintjéig 30 százalékkal csökkentik a gáz és tíz százalékkal a villany árát, a nagyon kismértékű fogyasztást pedig még olcsóbbá teszik. Az uniós forrásokból finanszírozott hőszigeteléssel, nyílászáró-cserével és fűtéskorszerűsítéssel tovább lehet mérsékelni a rezsikiadásokat - közölte.


A miniszterelnök-jelölt a szegénység felszámolására tett ígéretei között a családi pótlék megduplázását, a zuglói önkormányzatban már bevezetett szociális modell országos kiterjesztését és a gyermekéhezés felszámolását említette. A hazai kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére és helyzetbe hozására áttérve azt mondta, hogy a bérnövekedést úgy érik el, hogy az ne jelentsen pluszterhet a munkaadóknak.

 Bejelentette azt is, hogy népszavazással semmisítik meg az alaptörvényt, és ezt követően az emberekkel közösen hoznak létre egy új alkotmányt. Orbán Viktor 2010-ben esküt tett a Magyar Köztársaság alkotmányára és "az első percben beletörölte a lábát. Én ugyanezt fogom tenni a Fidesz alaptörvényével" - jelentette ki.

 

Szociális demokrácia tíz pontban
 
 
1. Visszavesszük a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonokat
 
Vállalom, hogy a tisztességtelenül és törvénytelenül megszerzett, Orbán Viktor strómanjainál és hűbéreseinél lévő óriásvagyonokat és cégbirodalmakat a felállítandó Korrupcióellenes Ügyészség révén visszavesszük és a társadalom szolgálatába állítjuk. Felülvizsgáljuk az állami földbérlet-pályázatokat. A spekulánsoktól visszavesszük, és a helyi gazdáknak adjuk a földet.
 
 
2. A fideszes elit helyett az embereknek adjuk az EU-pénzeket
 
Vállalom, hogy az unióból érkező fejlesztési források – fejenként évi 130 ezer forint – nagy részét az állampolgárokhoz juttatjuk el, akik ezt képzésre, nyelvtanulásra, egészségmegőrzésre, lakásviszonyaik javítására, munkába járásra és ezekhez hasonló, hasznos célokra fordíthatják.
 
 
3. Visszaadjuk 13. havi nyugdíjat, megemeljük a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat
 
Vállalom, hogy bevezetjük az egységes 13. havi nyugdíjat, ami az átlagnyugdíj összegével azonos. Személyes nyugdíjgarancia számlákat hozunk létre, megduplázzuk a nyugdíjminimumot, emeljük a 100 ezer alatti nyugdíjakat. Gyógyszerár-támogatást adunk a rászorulóknak.
 
 
4. Mindenki számára elérhető, színvonalas egészségügyet biztosítunk
 
Vállalom, hogy 50%-os béremelést adunk az egészségügyi dolgozóknak, hogy felszámolhassuk a betegek életét veszélyeztető szakemberhiányt és megszüntethessük a hálapénzt. Az egészségügyi kiadásokat az európai átlagra emeljük. Megerősítjük a háziorvosi ellátást, visszaszorítjuk a kórházi fertőzéseket, javítjuk a kórházak eszközellátottságát, korlátozzuk a várólisták hosszát.
 
 
5. Gyerekközpontú iskolát, jövőbarát oktatást hozunk létre
 
Vállalom, hogy negyedével csökkentjük a diákok óraszámát és kisebbek lesznek az osztálylétszámok; a gyerekek megtanulnak tanulni, együttműködni, számítógépet kezelni és angolul beszélni. Mindenki leérettségizhet. A tanároknak visszaadjuk a tanszabadságot, emeljük a bérüket és 7-8 évente kapnak egy pihenőévet. Az első diploma ingyenes lesz, és eltöröljük a tandíj-adósságokat.
 
 
6. Megemeljük a béreket, felszámoljuk a munkavállalók kiszolgáltatottságát
 
Vállalom, hogy átfogó béremelési programot indítunk: 150 ezer lesz a nettó minimálbér, emeljük az alacsony és közepes jövedelmeket: 4 dolgozóból 3 legalább 20-30 ezer forinttal többet vihet haza.
Adót vetünk ki az óriásvagyonokra, az offshore ügyletekre, a spekulációra és a környezetszennyezésre. Oligarcha-adót vezetünk be. Az összeszerelő üzemek helyett a tudásra, kreativitásra épülő gazdaságot fejlesztjük. A munkavállalók és szakszervezetek érdekeit szolgáló törvényeket alkotunk. A nők azonos munkáért azonos fizetést fognak kapni.
 
 
7. Csökkentjük a rezsikiadásokat
 
Vállalom, hogy az átlagfogyasztásig 30%-kal csökkentjük a gáz és 10 %-kal a villany árát, a legkisebb fogyasztásért pedig egyáltalán nem kell majd fizetni. Leállítjuk a paksi atomerőmű-bővítést! Ehelyett EU-s forrásokból lehetővé tesszük, hogy a családok önerő és hitel nélkül növeljék otthonaik energiahatékonyságát: szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, a fűtés modernizálásával.
 
 
8. Felszámoljuk a szegénységet
 
Vállalom, hogy duplájára emeljük a tíz éve nem emelt családi pótlékot. Országos szinten is bevezetjük a zuglói szociális modellt: a szociális minimumot, a gyógyszer- és lakhatási támogatást. Lakhatási garanciát adunk: segítünk elérhető bérlakást szerezni a gyerekes családoknak. A devizahitelesek adósságait az eredeti árfolyamon újraszámoljuk. A közétkeztetés kiterjesztésével felszámoljuk a gyermekéhezést, és munkaviszonyként ismerjük el a beteg családtagok ápolását.
 
 
9. Fejlesztjük a hazai kis- és közepes vállalkozásokat
 
Vállalom, hogy megfelezzük az ügyintézéssel járó terheket az állampolgárok és a cégek számára. Tőkével és tudással segítjük a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat. Ők lesznek a magyar gazdaság motorjai! Megteremtjük a zöld e-államot – többek között a papírmentes ügyintézés és az online szavazás lehetőségét a választásokon és népszavazásokon.
 
 
 
10. Népszavazással megteremtjük a szociális demokráciát
 
Vállalom, hogy népszavazást írunk ki, ahol a népakarat megsemmisítheti a fideszes alaptörvényt és ezzel eltávolítja a független intézmények élére tett pártkatonákat. Az állampolgárok bevonásával új Alkotmányt fogadunk el, és kikiáltjuk a Negyedik Köztársaságot. Az új, szociális demokráciában az Alkotmány fogja védeni a lakhatáshoz és a szociális biztonsághoz való jogot, a férfiak és nők egyenlőségét. Visszaállítjuk a sajtószabadságot, beszüntetjük az állami propagandát.
 
 
 
Karácsony Gergely
 
MSZP-Párbeszéd, a Változás Szövetségének a miniszterelnök-jelöltje
 
 


Kapcsolódó galéria: Karácsony Gergely bemutatta a programot

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »