Belföld | hajléktalanok
2011. augusztus 24. 16:16

Szociális fogda

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: senkit sem lehet társadalmi státusza vagy vagyoni helyzete miatt büntetni, fogdába zárni azért, mert nincs hol laknia.

Tizenhárom kormánypárti politikus még június közepén nyújtotta be a parlamentnek a szabálysértési törvény módosítására irányuló előterjesztést. Ebben azt kezdeményezték, hogy a "közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése" minősüljön szabálysértésnek. Az indítványt az Országgyűlés tárgysorozatba vette, de eddig nem tárgyalta.

Korózs Lajos ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: a javaslat sérti az emberi méltóságoz és az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogot, senkit sem lehet ugyanis társadalmi státusza vagy vagyoni helyzete miatt büntetni. Márpedig a szocialista politikus szerint a fideszes indítvány lényegében "szociális fogdákat" hozna létre hajléktalanoknak, akiket előzőleg az aluljárókból "az erdőkbe száműztek".

Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a kormánypárt olyan szabályozásra tegyen javaslatot, amely kitiltaná a közterületekről a hajléktalanokat, illetve hogy rendészeti eszközökkel próbál szociális problémákat kezelni.